Hokjesdenken

Denken in hokjes. Dat is handig, het bespaart een hoop denkwerk. En we doen het overal mee. We delen mensen in groepen in, maar ook voorwerpen worden gecategoriseerd. Neem een stoel zonder daarbij in hokjes te denken; vier poten, een zitting, leuning, draagkracht…dan ben je wel even bezig. Zo doen we dat dus niet. We herkennen het ding als een stoel, weten meteen welke eigenschappen erbij horen en: zitten maar!

 


Hokjesgeest is de neiging om mensen of voorwerpen in te delen in een bepaalde categorie. En eigenschappen toe te kennen aan alle leden van de categorie, bijvoorbeeld "mensen met Crocs zijn saai". Hmmm…hoe zit dat bij mijzelf? Ik wil niet teveel in hokjes denken en er al helemaal niet in geplaatst worden, maar er mee werken: ja!

 

De grid print, een rooster, is al een poosje in de mode en geeft structuur. Een grid is een collectie van (denkbeeldige) horizontale en verticale lijnen waar elementen van een ontwerp op uitgelijnd worden. Zo gebruik ik de hulplijnen bij de opmaak van mijn ontwerpen, maar inmiddels zijn er zelfs allerlei producten op de markt met een grid motief. Gewoon voor de leuk, zonder functie. Dit grafisch motief, vaak zwart-wit, is mooi door zijn eenvoud en daardoor multi-toepasbaar.

 


In mijn eigen omgeving zijn veel ‘hokjes’ te vinden. Het rooster op de voordeur wordt door mij gebruikt als ophangrekje. Een moodboard als entree, zeg maar. Maar ook op ons bed, de opruimmanden en zelfs op mijn T-shirt zijn hokjes te vinden. Het Deense merk Ferm Living heeft veel mooie producten met het rooster als motief, zoals behang en opruimmanden. En ook in mijn werk pas ik het toe. Een mooi voorbeeld is de eigentijdse poster met een stadskaart van Veendam. Als achtergrond gebruik ik strakke horizontale en verticale lijnen.

 


 Oké, ik denk dus ook in hokjes! Blokjes zelfs.., want mijn laatste ontwerp is een kaart met pixels waarop je echte blokjes kunt plakken: de Pixel Robot. Bekijk hem snel in de shop.


Ik geef een grote Pixel Robot weg. Laat hieronder je reactie met e-mailadres achter en misschien mail ik je dan na 8 april om naar je adresgegevens te vragen :-).

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Laurie (@oakstreetstyling) (zondag, 03 april 2016 09:40)

  Leuk stuk. Volg je al even op Instagram, maar had nog nooit op je blog gekeken! Ga ik vaker doen! :-)

  Groetjes en fijne zondag!

 • #2

  Froukje (woensdag, 06 april 2016 09:11)

  Super leuke blog! bedankt voor je inspiratie en uitleg!
  Ga zo door!

 • #3

  Miranda (woensdag, 06 april 2016 09:28)

  Leuke blog, Lidia. Je schrijft erg mooi!

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.