Help je interieur in de knoop

Geregeld heb ik last van drukte in mijn hoofd. Digitale ‘to do’ lijstjes en ordinaire gele post-it’s brengen overzicht, maar niet de rust waar ik soms naar verlang. De lijstjes worden langer en langer, door alle mooie ideeën die ontstaan in mijn creatieve brein. Ik schrijf ze op, zodat ik ze niet vergeet. Te weinig tijd en teveel to do’s, ken je dat?

Knopen

Eén van de ideeën die op het lijstje stond was ‘knopen’. Op social media zag ik verschillende macramé creaties voorbij komen en dit wilde ik naar mijn eigen hand zetten. Macramé is een handwerktechniek, verwant aan kantklossen, die bestaat uit het knopen van draden zodat een patroon verschijnt. Deze draden worden met de hand geknoopt. Tussen alle andere plannen door begon ik ook te knopen, om gewoon wat te proberen. En ow wat was ik trots op mijn eerste macramé plantenhanger! Dat smaakte naar meer.

 

‘Oude ambacht roest niet’

Steeds meer mensen (her)ontdekken het handwerken. Onder handwerken verstaat men het zonder machines produceren of herstellen van kleding en siervoorwerpen van textiel. Van handwerken raken steeds meer jongeren in de ban. Er lijkt weer een nieuwe trend te zijn ontstaan. Een nieuwe trend omdat het lijkt alsof het handwerken weer helemaal in is. Door toepassing van deze oude ambachten, worden nu de hipste tassen, vestjes, armbanden, kussens, planten- en muurhangers gemaakt. Ik denk dat de nieuwe liefde voor handwerken mede zijn succes te danken heeft aan enkele economische factoren (minder geld) en de drang naar meer ‘flow’: dat heerlijk gevoel van ergens helemaal in op te gaan en de tijd te vergeten. Want die tijd zit ons vaak in de weg. En ik merkte dat een uurtje knopen mij hetzelfde gevoel opleverde als een uurtje yoga.

 

 

Techniek

Een macraméknoop bestaat uit vier naast elkaar liggende draden, de buitenste draden om de knoop mee te maken, de binnenste draden om de knoop rond te maken. Als er een groter stuk geknoopt wordt, wisselen de buitenste en de binnenste draden na een (beperkt) aantal knopen. De draden worden dan herverdeeld zodat de binnenste draden van de hogere rij nu de bovenste draden zijn. Snap je het nog? 

 

Frivolitéknoop: Deze knoop wordt in macramé veel gebruikt om draden ergens aan vast te maken, bijvoorbeeld aan een stokje, ring of draad. Dit is vaak de start van een werkje (opzetten) en deze knoop wordt dus ook wel de opzetknoop genoemd.

 

Weitasknoop: Er zijn twee basisknopen, een rechte weitasknoop en een gedraaide weitasknoop. De rechte knoop zal, indien hij gedurende lange tijd gebruikt wordt, een platte reeks geven. De gedraaide knoop geeft een spiraalvormige reeks.

 

Ingewikkelder knopen, zoals de 8-knoop en de Cordonknoop, omvatten meer draden.

 

Frivolitéknoop
Frivolitéknoop

In de knoop uit de knoop

Na mijn eerste knoopwerkje volgden er dus meer. Ik maakte verschillende hangers; voor planten, vazen of ter decoratie aan de muur. Ik blijf nog steeds experimenteren met verschillende materialen, knopen, kleuren en patronen. En het is elke keer weer een verrassing hoe het eindresultaat wordt. Inmiddels heb ik een knoopkunstwerk voor buiten gemaakt, aan een dikke tak, met stevig touw. Maar ook muurhangers aan een koperen buis en ring. Je kunt hier de fantasie de vrije loop laten. En laten we eerlijk zijn, zo’n ambachtelijk knoopwerkje is een echte eyecatcher in je interieur of tuin!

 

Wil je ook aan de slag? Bekijk dan hier de (basis) stappenplannen voor een planten- of muurhanger. Of volg een workshop. Heb je geen tijd en nog teveel andere zaken op je ‘to-do’ lijstje staan, kijk dan even in de webshop.

 

Namasté,

Lidia

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.