Hallo kwaliteit, dag kwantiteit

Meer, meer, meer...Ik moet meer sporten, ik wil meer geld, ik heb nog niet genoeg kussens op het bed liggen, dus die ene leuke moet er ook nog bij, ik zou meer tijd met mijn vrienden willen doorbrengen; ken je dat? 
Probeer het dan eens op een andere manier te bekijken. In plaats van meer sporten, ga je vol aandacht op in het moment dat je sport, ook al is dat één keer in de week of maand. Wat zie je onderweg? Hoe voelt je lijf? Sta gewoon eens stil, luister naar de geluiden en ruik eens goed. De volgende oefeningen kunnen voor een wonder zorgen.

De meeste activiteiten die we dagelijks uitvoeren, doen we vaak op de automatische piloot. En we zijn ook nog eens geneigd om dit snel uit te voeren, routinematig. Onze gedachten vliegen vervolgens van het werk, naar de kinderen en wat er nog gedaan moet worden. Door je heel bewust te focussen op één activiteit, train je jezelf om je beter te concentreren. Hierdoor krijg je meer rust in je doen en laten én kun je meer genieten van het  huidige moment. 

Hieronder volgen een aantal oefeningen om bewuster om te gaan met wat je doet en ervaart:

 

Verdubbel de tijd
Doe over een activiteit twee keer zo lang dan normaal. Dat lijkt heerlijk, maar je zult merken dat het lastig is om niet in je normale tempo te schieten.

1. Probeer alle zintuigen te gebruiken: kijk, voel, ruik en proef (als dit relevant is).

2. Blijf diep en bewust ademen. Voer de activiteit kalm en bedachtzaam uit.

3. Ga even stil staan, rol je schouders, draai je nek en adem diep in en uit.

4. Neem de tijd om tussendoor te genieten van een heerlijke kop thee of koffie. Een wijntje kan natuurlijk ook op zijn tijd ;-)

5. Geniet! 

 

Bewust (hard)lopen

Een frisse neus kan wonderen doen en je ontzettend veel energie geven. 

 

1. Als ik geen afspraken heb en het is droog weer, dan ga ik een rondje (hard)lopen. Ik begin met een volle teug frisse lucht diep in te ademen en zucht daarna lekker uit. Ik heb geen doelstelling, dus tijd en kilometers zijn niet belangrijk.

2. Ik loop in een relaxed tempo. Ik kan dan met volle aandacht de omgeving bewust in me opnemen. 

Ik zag vandaag de zon opkomen en deze scheen prachtig op de bomen in zijn prachtige herfstkleuren. Er stond geen wind, dus de mooie rode, bruine en gele kleuren weerspiegelden in het water.

3. Ik voelde dat het koud was en er ontstonden snottebellen. Gelukkig had ik handschoenen aangedaan, want ik had geen zakdoeken bij me (daarna gingen ze in de was hoor). Mijn hartslag ging steeds iets sneller en ik werd warmer. De handschoenen konden uit.

4. Ik stop even. Ik merk door diep in en uit te ademen dat mijn hartslag weer rustiger wordt. Ik doe mijn ogen even dicht en geniet van de zonnestralen op mijn gezicht. Ik hoor de vogels over vliegen.

5. Ik denk aan onze vakantie in Frankrijk. Ik mis de warmte en ik denk opeens aan de sauna; lekker. 
Ik doe mijn ogen weer open en merk dat ik een lach op mijn gezicht heb. De rest van de dag heb ik super veel energie en komt dit blog als vanzelf op het scherm.

Focus

Piekeren doen we allemaal weleens. Dat we kunnen piekeren, is gelinkt aan het feit dat we als mensen de capaciteit hebben om over de toekomst na te denken. Dat levert ons voordelen op, zoals sparen voor je oude dag of een opleiding volgen. Maar ook nadelen, omdat we overal controle over willen hebben en dan neemt de angst toe. 

 

Door simpelweg bewust te zijn wat er op dit moment gebeurt, zonder dat je wenst dat het anders was, geniet je van het goede, zonder eraan vast te klampen wanneer het verandert (en dan zal gebeuren). Laat het minder goede er gewoon zijn, zonder bang te zijn dat het altijd zo blijft (want dat zal niet zo zijn).

 

Ademhaling is een hele krachtige tool om je te focussen. Je kunt hiervoor op een stoel gaan zitten of gaan liggen op de vloer. Sluit je ogen en adem drie keer diep in en rustig weer uit. Voel hoe de spanning je lichaam verlaat. Laat dan je ademhaling terugkeren in het natuurlijke ritme en focus je hierop. Als je merkt dat je gedachten ergens anders naartoe gaan, dan is dat oké en probeer je je weer te focussen op de ademhaling. Een paar minuten is al genoeg om je rust te geven.

 

Focus kan ook zitten in een goed gesprek. Geen afleidingen, zoals een telefoon, maar bewuste aandacht voor elkaar. Door je volledige aandacht te geven, kun je voelen en echt horen wat er in een ander omgaat. Voor mij zijn dit gesprekken die er toe doen. Voor mij ligt een vriendschap dan ook niet in de kwantiteit van het elkaar zien en spreken, maar in de kwaliteit van het bij elkaar 'zijn'.

 

Oké, ook ik kies weleens voor kwantiteit in plaats van kwaliteit! Als zo'n kussen me in de winkel aankijkt met zijn mooie bloemen en kleuren en vertelt dat het maar 4,99 kost, dan denk ik: "eentje meer of minder, wat kan het schelen..."

 

Liefs,

Lidia

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.