Stoom afblazen

Een cadeautje, letterlijk en figuurlijk: yoga en wellness, afgewisseld met lekker eten en drinken. Mijn moeder nodigde me uit om drie dagen onder te duiken in Wellnessresort Fontana Nieuweschans. Op slechts 30 kilometer van huis voelde ik me op vakantie op een tropisch eiland met alle ontdekkingen van dien.

Terwijl ik een foto ontvang met twee pieten en een schimmel die voor ons huis langs lopen, overweeg ik of ik stoom ga afblazen in de Kelo- of in de Turkse sauna. Ik kies voor het eerste. De geur die uit de hut komt, hout vermengt met een zoete rooklucht, roept nostalgische gevoelens in me op. Ik waan me als een soort van Pippi Langkous in Zweden, zittend aan de rand van een prachtig meer, op een heerlijk zomerdag en geniet van de warmte op mijn lichaam. Mijn fantasiewereld hoort bij me. Een plek waar ik graag ben, om te ontsnappen aan de waan van de dag. In de yogasessie, eerder die dag, werd ik juist terug gebracht naar het hier en nu. De lange hatha poses zorgen voor een bewustwording van wat er afspeelt in je lichaam en in je geest. De vele fantasieën en mijn gedachtenwereld worden even stil gezet en er is ruimte voor rust.

Na de eerste yogaworkshop gaat de hele groep, die het programma van Puur & Kuur volgen, naar het restaurant voor het diner. De locatie bestaat uit een hotel, wellness, mineraalbaden en verschillende restaurants. Op de eerste dag eten we in het restaurant behorende bij het hotel. Een mix van verschillende interieurstijlen in verschillende ruimten zorgen voor een huiselijk en knus gevoel. Dit wordt nog eens versterkt als de volgende dag ook mensen in hun badjas met slippers aan bij het ontbijt verschijnen. Het is een heerlijk gevoel om de hele dag op je slippers te kunnen lopen, terwijl het een guur herfstweekend is. Ik ben graag buiten in de natuur, maar laat me nog weleens weerhouden door het weer, met name als het regent. Nu regent het ook en loop ik dampend door de saunatuin en voel de regen als verkoelende druppels op mijn lichaam terechtkomen. Ik adem een diepe hap heerlijke verse lucht in en blaas stoom uit. Ik geniet.

Ik had een bijzondere week achter de rug. Ik had keuzes durven maken op basis van mijn gevoel en uitte dit. Niet fijne gevoelens mogen er ook zijn en die kon ik zelfs delen. Van nature ben ik een levensgenieter en nieuwsgierig naar alles wat het leven te bieden heeft. Voornamelijk naar de dingen die me plezier opleveren. Dat zorgde ervoor dat de minder leuke dingen vaak werden weggewuifd of vervangen voor betere alternatieven. Over het gevoel stapte ik heen, dit mocht er niet zijn en werd gerelativeerd, want een gelukszoeker is alleen gelukkig, zo dacht ik. De praktijk leert me anders.

Yoga workshopruimte
Yoga workshopruimte

De tweede dag start met een yogaworkshop. Ik ervaar dat mijn lichaam nog wat stijf is in vergelijking met de workshop van de avond ervoor. Maar al snel kom ik in een flow. Mijn adem neemt het over van mijn gedachten en leidt me door de verschillende houdingen. Mijn adem is diep en laag in mijn lichaam. Wat een verschil met 2 jaar geleden. Ik voel weer even hoe ik met vlekken in mijn nek achter mijn bureau zat, met een ademhaling ver boven mijn borstgebied, te werken van deadline naar deadline. Ik ben jong, krachtig en flexibel, dacht ik, die hartkloppingen gaan wel weer over. Als ik even later in de eindontspanning lig en de prachtige muziek wordt opgevolgd door een pakkend gedicht, voel ik traan over mijn wang lopen. De stilte brengt me in contact met mijn ware ik. Ik ervaar de kracht van betekenis!

Affirmatiekaarten
Affirmatiekaarten
De saunalodge
De saunalodge

Drie dagen lang alleen een evakostuum (en een yoga-outfit), een fles water en goed leesvoer smaakt naar meer. Ik besluit mijn dag af te sluiten in de prachtige nieuwe saunalodge met een heerlijke kop koffie en chocoladetaart. Mijn moeder en mijn zusje waren al naar huis. Ik nam nog een Turks stoombad, viel met de Happinez op mijn hoofd in slaap en zat buiten met mijn blote billen in de zon. In de lodge merk ik op dat er kersen in de taart zitten en dat de zon zijn licht schijnt op de damp van het mineraalbad buiten in de tuin. Er komen er allerlei gedachten en gevoelens boven. Het weemoedig gevoel om iets moois af te sluiten komt me bekend voor. Ik heb het ook als onze vakanties met het gezin in Frankrijk erop zitten, toen de kraamperiodes na de geboortes van onze dochters afgelopen waren en het gevoel bleef nog weken na mijn reis met het Auschwitz Comité door Polen. Ook borrelen er inspirerende ideeën op en ik pak mijn schrift erbij. Ik teken een weegschaal en schrijf de woorden 'slowness', 'zinvol' en 'authenticiteit' op. Ik merk op dat de tijd voor mezelf, zonder prikkels, belangrijk voor me is. Het creëert evenwicht in mijn drukte. Het toeval wil dat Cora, wie onze yogaworkshops verzorgde, ook yoga en mindfulness workshops geeft in mijn woonplaats Veendam. Van haar hoef ik dus geen afscheid te nemen. In de brochure van Puur & Kuur las ik dat hun aanbod heel divers is; van fitness, detox tot mindfulness reizen over de hele wereld. Ik fantaseer al over een nieuwe bestemming, terwijl de regen op de voorruit van de auto klettert en ik weer terugkeer naar een huis vol liefde dat op me wacht.

 

Namasté,

Lidia

 

Aanraders:

- De reizen van Puur & Kuur

- Fontana Resort Bad Nieuweschans
- Yoga Namasté

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Estèl (woensdag, 22 november 2017 17:13)

    Mmm... heerlijk, ik voel me even helemaal meegenomen! dank voor dit reisje!

  • #2

    Pia (woensdag, 22 november 2017 17:18)

    Wat een mooie blog! Zelf heb ik al vanaf Cora’s eerste yogales yoga van haar en ik hoop dat nog heel lang te blijven doen!

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.