Meer niks & minder alles

Klaar! Ik stop met Facebook! En dat is het begin van meer niks en minder alles. Het kost me teveel tijd om alle 'nieuwtjes' bij te benen, waarvan meer dan de helft me helemaal niet interesseert. Daarnaast investeer ik tijd en moeite om leuke content te maken, die  anderen inspireert of waarmee ik anderen kan helpen, maar ik merk dat ik mezelf hierin verlies. Ik zag het als experimenteren (en betalen) om mijn doelgroep te bereiken, maar het wordt zo langzamerhand een schreeuw om aandacht om zo op te vallen op de tijdlijn, zodat meneer Facebook je meer bereik gunt. En mijn hersenen maken dopamine aan als een gek, zodra iemand reageert op een bericht en dat stofje zorgt ervoor, dat ik word uitgelokt om steeds weer opnieuw te checken of iemand mijn bericht leuk vindt. Het resultaat? Ego-ergernis en spijt dat ik mijn tijd niet beter hebt besteed. Maar als ondernemer kun je toch niet zonder sociale media? Ik vertrouw erop dat mijn creatief brein met oplossingen komt; misschien een Zeepkist Speech 3.0, een postduifapp of een real life 'bag to basic' community...


Bag to basic

In de natuur vallen blokkades en spanningen weg. En het besef van tijd. Gefocust niet je best doen en je overgeven aan het moment. 

Dat is de kern van mijn expedities: ik geef je uitdagende bagage in een rugtas, die je onderbewustzijn aan het werk zet. Geforceerd rationeel op zoek gaan naar een oplossing, werkt averechts. Het onbewuste deel van jouw brein doet al het werk en jij krijgt het innovatieve idee vanzelf cadeau. 'Opeens weet je het!' Het is de kunst van het loslaten.

 

 "Creatief denken is essentieel om originele oplossingen te vinden voor problemen en om vernieuwingen te kunnen realiseren."

 
Creativiteit ontstaat vanuit een mix van inspiratie en frustratie, vanuit gefocust niet je best doen. Ik laat je dit ervaren door fysieke en mentale in- en ontspanning. Geen piepjes van je telefoon, niet vechten of vluchten en geen race tegen de klok. Tijd zorgt ervoor dat je langer over een oplossing kan nadenken. Daagt je uit om anders te kijken naar een vraagstuk. Ook kan je allerlei oplossingen, goed of niet goed, voor de hand liggend of gek de revue laten passeren en daarna even laten rusten. Soms zet iets wat in eerste instantie een raar idee lijkt je verder aan het denken, om vervolgens uit te komen bij een fantastisch idee. De eerste oplossing is vaak niet de beste. In de expedities stimuleer ik jouw creatief denkbrein om kansen en mogelijkheden te zien, die je in eerste instantie niet zag. 

Het filmpje laat op een leuke manier zien hoe 'creativitijd'  in de praktijk werkt.

Uit mijn leven gegrepen

In 2017 werd ik 40 jaar en vond mezelf toen wijs genoeg om de opleiding tot geregistreerd Life- & Loopbaancoach te volgen. Eind 2018 had ik mijn diploma op zak en tikte daarna vrij impulsief een camper van 30 jaar oud af. De bus kreeg in no time een creatieve metamorfose, evenals de website, de visitekaartjes en flyers. Want Hoe Vedder vernieuwde steeds met mij mee. Een webshop met eigengemaakt werk, diensten op het gebied van (grafische) communicatie en interieurstyling hadden de revue al gepasseerd. Een maand later reed ik al als coach op de weg en pikte zelfs al hier en daar een klant op. Totdat de bus een half jaar later zoveel geld had gekost aan onderhoud en het veiligheidshalve beter was om de bus van de weg te halen. Mijn droom leek in duigen te vallen. Ik had geen geld meer en mijn hele communicatie was om de camper heen gebouwd. In gedachten hoorde ik de mensen om mij heen alweer zuchten...'zie je nou wel'.

Maar plan B diende zich aan! De camper kreeg zijn laatste rustplaats in het prachtige bos van Gasselte naast de hei. De camper dient daar als uitvalsbasis voor verschillende expedities van maart tot en met september. 
Om mijn werkplaats het hele jaar te kunnen gebruiken fantaseer ik erover om een tinyhouse op het onderstel van mijn bus te bouwen. Geïsoleerd en met zelfvoorzienende gadgets; zonnepanelen, ecologisch toilet, houtkachel, wateropvangsysteem...Hiermee kan ik het hele jaar door expedities aanbieden in de natuur, vanaf een unieke locatie met de noodzakelijke faciliteiten. Om dit plan verder te laten groeien, zal ik ook een beroep moeten doen op mijn creatieve brein. Meer niks en minder alles geeft mij de tijd en vrijheid om steeds weer nieuwe avonturen te beleven en de ruimte om te experimenten.

Aandacht
Door de overvloed aan informatie in ons leven is aandacht een schaars goed geworden. We worden overspoeld met prikkels die allemaal iets van onze kostbare tijd willen. De kunst is om deze verleidingen op waarde te schatten. Weet jij waar jouw aandacht naar uit gaat op een reguliere dag? 

 

Om ons nuttig te maken zijn we graag productief en doelgericht bezig. We strepen graag ons to do lijstje af en hebben geen tijd te verliezen. We typen liever die mail nog even af, dan dat we een pauze nemen. En als we onszelf wel een break gunnen gaan we door onze tijdlijnen scrollen. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 6 uur per dag online zijn...

 

En dat is het grote probleem van deze tijd: niet dat we te veel stress hebben, maar dat we ons (brein) op de verkeerde manier opladen en tijd als een vijand zien.

 

Juist door handelingen te doen waarbij je geen nieuwe informatie opneemt laad je (hersenen) op. Open aandacht, zoals (hard)lopen, hoelahoepen, luisteren naar de vogels, yoga, boksen, fotograferen of dagdromen, zorgt ervoor dat je onderbewuste geactiveerd wordt. Hierdoor wordt je creativiteit en probleemoplossend vermogen geactiveerd, waardoor je mogelijkheden en kansen ziet. Dit heeft een positieve invloed op emotionele gebeurtenissen én vermindert de kans op ziekten. Gerichte aandacht daarentegen zorgt dat we productief en doelgericht bezig zijn. Wanneer we alleen open aandacht hebben, dan krijgen we niets gedaan, hebben we alleen gerichte aandacht, dan zijn we weinig creatief en hebben we meer moeite met problemen oplossen. De truc is om bewust te schakelen tussen de twee. Juist de balans tussen gas geven en opladen zorgt dat we verder komen.

 


Hoe ga ik verder?

Ik trek de stekker uit Facebook en zal Instagram nog blijven gebruiken om mijn creativiteit te uiten en anderen te inspireren hun creativiteit in te zetten om verder te komen. Ook het sociale netwerk LinkedIn zal ik vooralsnog blijven gebruiken, omdat dit een plek is waar ik met mensen in contact kan komen die mij verder kunnen helpen en versterken of ik hun. 

 

Om het jou als bezoeker in het digitale bos iets makkelijk te maken, plaats ik mijn blogs, events en inspiratie voortaan in 1 e-mailbericht en verstuur dit 1 keer per maand (vanaf september), zodat jij zelf kunt bepalen wanneer je het Meer niks en minder alles nieuws leest. Dit scheelt jou ook weer tijd ;-). Als je me nu volgt op Facebook, dan kun je eventueel switchen naar Instagram (@hoevedder). 


In mijn nieuwe offline tijd ga ik mijn aandacht richten op nieuwe plannen om met Hoe Vedder meer mensen verder te kunnen helpen. En ik ga niksen, lekker sporten en veel nieuwe dingen ontdekken met mijn gezin in Kroatië en Slovenië. Mocht jij tips hebben of mij verder kunnen helpen om mijn bus om te bouwen tot zelfvoorzienende Tiny House/werkplaats? Of heb jij ideeën om samen te werken en te ondernemen vanuit 'creativitijd'? Dan kom ik heel graag met je in contact, on- of offline :-)

 

TIJD voor de zomer! Geniet er met volle teugen van. Vergeet niet om je in te schrijven voor Meer niks en minder alles nieuws, zodat je dit ook na de vakantie vast weet te houden. Ontdek & have fun!

 

Lidia

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.