5 x groener zonder bullshit

 ‘Onze natuur staat nu onder grotere druk dan op enig ander moment in de menselijke geschiedenis. De toekomst van de hele planeet, waarvan we allemaal afhankelijk zijn, is in groot gevaar’, is de noodkreet van David Attenborough, bioloog en filmmaker. Op 24 september plaatste de 94 jarige legende zijn eerste filmpje (met hulp) op zijn gloednieuwe Instagram account. Hij hoopt met deze, voor hem, nieuwe manier van communiceren jonge generaties aan te spreken en aan te sporen in actie te komen. Hij zegt dat het redden van de planeet nu een communicatie-uitdaging is. In zijn eerdere natuurdocumentaires als Life, Planet Earth, Blue Planet en Our Planet liet hij vooral zien hoe mooi de aarde is. In de nieuwe documentaire A life on our planet komt vooral naar voren wat voor zootje de mens ervan heeft gemaakt. Maar de film eindigt met hoop; op kleine schaal is het gelukt om biodiversiteit en daarmee de natuur te herstellen, nu hebben we de wil nodig om het groter aan te pakken! "De impact van de mens op de natuur is weliswaar groot, maar we kunnen het tij nog keren. Wij zijn de laatste generatie die dit kan. Laten we allemaal in actie komen.”

Ik begin met een paar kleine stappen; in dit blog 5 tips. 

  

1. shampoo & conditioner

In een huishouden welke onder andere bestaat uit veel sportende gezinsleden en lange blonde haren wordt regelmatig gedoucht. De plastic flessen om huid en haar te verzorgen waren niet aan te slepen. Naast alle niet-natuurlijke ingrediënten, die ik dagelijks om mijn lichaam smeerde, vond ik ook de plastic afvalberg veel te groot worden. Weet jij dat 60% van wat je op je lichaam smeert direct door je huid wordt opgenomen? Alsof je het in je mond steekt... Ik ging daarom op zoek naar alternatieven en testte verschillende shampoo bars uit. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn haar ook nog doorkambaar is na het wassen, vielen veel varianten af. Een aantal schuimen niet, met als resultaat een bos touw, waar met geen borstel meer door te komen is. Mijn laatste ontdekking wil ik graag met je delen: Foamie! Shampoo en conditioner zonder parabenen, siliconen, sulfaten en andere dingen waarvan ik de naam niet kan uitspreken. Een blok gaat zo'n 25 wasbeurten mee en door het handige koord kun je het ophangen aan de doucheknoppen. 2. Bloemetjes & bijtjes

Hoe lang we nog honing kunnen kopen is onduidelijk. Het gaat niet goed met de wilde- en honingbij. 40% wordt met uitsterven bedreigd, met alle gevolgen van dien. Hoogstwaarschijnlijk zijn er drie oorzaken voor de bijensterfte: het gebruik van pesticiden, de varroamijt en te weinig biodiversiteit, waardoor er weinig voedsel voor de bijen is. 

Wij kunnen zorgen voor meer bloemen, bomen en planten, zodat er meer voedsel is voor de bijen. Bijvoorbeeld door je tuin wilder te maken, bij-vriendelijke bloemen te zaaien en het gras wat minder vaak te maaien. Ook zijn er bijenhotels te koop die je in je tuin of op je balkon kunt zetten. Belangrijk voor de bijen is dat ze voldoende voedsel, nectar en stuifmeel kunnen halen over een zo lang mogelijke periode. Daarmee kunnen ze goed overwinteren.

 

Honing als medicijn  

Honing heeft van nature, door hoge suikerconcentratie, een antibacteriële werking . Het werkt bijvoorbeeld goed tegen keelontsteking, maar kan ook gebruikt worden voor wondverzorging. Een glas melk met honing is een goed slaapmiddel. Honing op brandwonden werkt pijnverzachtend en voorkomt infecties. Honing welke niet bewerkt is en waarvoor de imker geen bestrijdings- of conserveringsmiddelen heeft gebruikt, levert de meeste gezondheidsvoordelen op. Hoewel honing rijk is aan suikers, bevat het ook een grote variatie aan vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Deze voedingsstoffen zijn niet te vinden in ‘gewone’ suiker. De honing in de supermarkt is altijd een mengsel van verschillende producten en is tijdens de verwerking vaak verhit, waardoor verschillende nuttige stoffen verloren gaan. De 'echte honing van de imker' wordt niet verhit en is een zuiver product. Ook bevat de honing van de imker sporen van stuifmeel uit eigen omgeving, wat een gunstig effect op mensen met hooikoorts kan hebben. Ga dus op zoek naar een imker bij je in de buurt!

 3. Grote wasjes, kleine wasjes

Net zoals de berg met plastic flessen in badkamer aan het groeien was, zo ontstond er ook plastic wildgroei in het washoek. En ook voor chemisch wasmiddel geldt dat ze na het wassen achter blijft in onze kleding. Ook al is het goed gespoeld. Wanneer we de kleding dragen komen deze stoffen vrij en kunnen door de huid worden opgenomen. Ook het effect op ons milieu is niet zo fraai. 

 

De meeste klassieke wasmiddelen die je in de supermarkt koopt, zijn eigenlijk te krachtig voor het overgrote deel van je was. Alles komt piekfijn uit de machine, maar de impact op de waterkwaliteit is vaak enorm en onherstelbaar. Dit komt door het grote aandeel oppervlakte-actieve (chemische) stoffen in wasmiddelen. Ecologische wasmiddelen hebben daarentegen een minimale impact op de waterkwaliteit.

Bij Ekoplaza vond ik wasnoten die mijn nieuwsgierigheid trokken. De bio wasnoten zijn afkomstig van de Sapindus Mukorossi boom uit Noord-India en Nepal. De noten bevatten een natuurlijke zeepoplossing die mild maar krachtig schoonmaakt. De wasnoten zijn hypoallergeen en geschikt voor iedere was, bij iedere temperatuur. De GreenHub wasnoten zijn 100% biologisch, fairtrade en biologisch afbreekbaar. Na (her)gebruik kun je ze gewoon bij het GFT afval gooien. Vrij van chemicaliën en kleurstoffen.

 

De etherische lavendel olie die aan dit combi pack is toegevoegd, geeft een fijne geur aan de was. Zo wordt je was niet alleen heerlijk schoon, maar heeft het ook nog eens de fijne geur van lavendel. Door de was op te hangen in huis kun je genieten van de heerlijke geur en bespaar je weer stroom van de droger. 

 

Ik ben blij verrast! En heb hiermee een mooie tussenoplossing, totdat ik een goed recept heb gevonden om mijn eigen wasmiddel te maken. 4. Go wild


Cichorei koffie
Cichorei is een soort bloem die in het wild groeit. Hij heeft lichtpaarse bloemen en eetbare wortels, waarvan de laatste geroosterd en vermalen worden om cichorei koffie te maken. De geroosterde wortels van de cichorei plant hebben dezelfde nootachtige smaak, maar ze bevatten geen cafeïne. We kennen cichorei vooral van vroeger, toen werd het erg veel als koffie gedronken. Deze koffie werd niet als een luxe gedronken, maar het werd zelfs 'armelui-koffie' genoemd. Echte koffie was in die tijd luxe en schaars. Cichorei vonden ze overal in de natuur terug en kon dus naar hartenlust geplukt worden. 


Je kunt natuurlijk zelf cichoreiwortels plukken, vermalen en roosteren, maar dat werd me te ingewikkeld. Wel gebruikte ik de prachtige eetbare blaadjes van de cichorei bloemen om mijn taarten te versieren. Ik besloot de Chikko not coffee te proberen. Dit is 100% biologische en bevat enkel 100% geroosterde cichorei. Het is te maken met zowel water als plantaardige melk. Of beide, dat deed ik. Met heet water laat ik de korrels oplossen en de melk breng ik aan de kook en laat ik opschuimen. Dit gaat over de coffee met een snuf kaneel. Eerlijk is eerlijk, het is geen koffie. Maar een prima alternatief om eens wat vaker op een dag een kop cafeïne te vervangen. 

 

Nog even een voetnoot. Onbewust drukte ik de hele dag de knop van mijn waterkoker in, als ik weer een verse kopje thee of Chikko not coffee wilde maken. Door één volle kan water te koken en in een thermoskan te gieten, bespaar je weer stroom.

 


Wildplukken 

Net zoals de cichorei kun je nog veel meer wilde planten en vruchten uit de natuur halen om te eten. Denk bijvoorbeeld aan bramen, hazelnoten, rozenbottel en vlierbessen. Maar wist je dat je ook de bloemen van het wilgenroosje of kaasjeskruid kunt eten? Of de zaden van de wilde pastinaak? Ik ging afgelopen zomer mee met een wildplukwandeling van Sanne @Greendreamster. Voordat we (long time ago :-) aan landbouw gingen doen, zochten we naar eetbare wilde planten in de natuur. Er zijn heel veel planten die eetbaar zijn, en die kennis is eigenlijk een beetje verloren gegaan. Sanne vertelt: 'Als je weet wat er in je eigen omgeving groeit, dan ga je volgens mij bewuster om met de natuur, eten, geld en de mensen om je heen'. Als we rondom de Tuin in de stad scharrelen verbaast het me wat je allemaal kunt eten. Velen van ons hebben er een hekel aan: onkruid. Maar door de natuur opnieuw te ontdekken scheelt dit je op termijn misschien zelfs tijd en geld (lees minder schoffelen, grasmaaien, geen gebruik maken van bestrijdingsmiddelen & gratis pesto) #omdenken. Sanne laat ons de verschillende smaken proeven en ik kom erachter dat er nog een heleboel alternatieven zijn voor mijn brandnetel experiment. Als we even later terug zijn op de locatie hebben we op gepaste afstand nog een kleine proeverij: jum! 

 Op de website van Greendreamster vind je een heleboel heerlijke recepten met natuurlijke ingrediënten, waaronder de wilde kruidenpesto die Sanne had gemaakt voor de proeverij. Doe eens gek: go wild!5. Aandacht voor de natuur

De natuur inspireert! En in de natuur zijn doet je hoe dan ook goed. We zijn in onze betonnen huizen soms te ver van de natuur af komen te staan. Een mens hunkert van nature naar lucht, groen, ruimte en natuur. Japanners noemen dit shinrin-yoku. Het betekent: 'tussen de bomen zijn'. Je neemt waar wat je ziet, ruikt, voelt, hoort of proeft. Door hier geconcentreerd met bezig te zijn kun je je beter ontspannen. Het maakt je even los van de drukte van alledag. En juist dan creëer je ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën. Wat te denken van dit servetlabel! De aankomende feestdagen zullen er waarschijnlijk dit jaar iets anders uitzien voor ons allemaal. En misschien heb je daardoor iets meer tijd om aandacht te schenken aan wat je koopt, wat je eet, wat je maakt en wat je nalaat. Bewustwording is één, de discipline om iets te (willen) veranderen is twee... Misschien is dit het uitgelezen moment om de noodkreet van sir David Attenborough ter harte te nemen!

 

 

'Stop and smell the roses',

Lidia


LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.