Mijn eerste weken als freelancer

Ik heb me voorgenomen om de hele winter onder onze fijne overkapping te blijven zitten, bij het warme kacheltje met een kop koffie of warme chocomelk. Maar sinds de bladeren geel en bruin worden, verdwijn ik steeds meer voor de centrale verwarming in ons huis. Mijn energie veranderd en ik moet meer moeite doen om elke dag een uur naar buiten te gaan. Heerlijk vind ik het dan toch, als ik met blos op de wangen weer thuis kom. De bladeren waaien uit de bomen en onderweg zie ik hoe mensen hun huizen aan de buitenkant opsieren met gezellige lampjes. Ook mijn wake-up lamp is weer geactiveerd, zodat het om 7.00 uur lekker licht is in de slaapkamer. Dat vind ik het moeilijkste aan deze tijd; het gebrek aan daglicht. In mijn fantasie zou ik deze periode graag willen ruilen met een egel; de hele winter slapen en dan in het voorjaar de luiken weer open doen en er vol energie tegenaan gaan.

 

Optisch gezien vind ik de herfst de meest mooie van alle 4 de seizoenen. Vooral als de zon schijnt. Een laan met bomen kan dan zomaar in laan met goud veranderen! 'Kijk eens wat mooi!', roep ik verwonderd, als we naar de padelbanen in Zwolle rijden. Mijn vader vraagt of ik het over 'die dorre bomen' heb...Zoals verschillende mensen klaarblijkelijk dezelfde dingen anders kunnen zien of beleven, kan ik dat in mijn eentje ook. Zoiets als angstig wakker worden van een hele enge droom, die dan bij het krieken van de dag veel minder heftig lijkt. Daar waar ik in de lente en zomer barst van de energie, ideeën en plannen, ontspringt er in de herfst en winter een waakvlammetje. En ik vraag me dan zo aan het einde van het jaar af wat mijn ambities nou eigenlijk zijn. 

 

EXPERIMENTEREN

Ik denk terug aan dat ik 100 kilo kon deadliften. Als avonturier zonder grote ambities en doelen voelde dat moment ontzettend goed. Het gaf mij de bevestiging dat je meer kunt dan je denkt. De 'winst' was zuur: twee zwaar ontstoken tenniselleboog, waarmee ik geen kopje koffie meer kon optillen...
Het was een experiment: met gezond eten, boksen en krachttraining wilde ik ervaren of je na je 40e nog goed in je vel kan zitten. Zonder plan stortte ik me in boeken over suiker, het tweede brein en was ik elke week meerdere dagen in de kickboksschool te vinden. Ik vond het heerlijk en wilde mezelf steeds verder ontwikkelen. Ik raakte overmoedig zonder een goed plan van aanpak. Het heeft me anderhalf jaar gekost om te herstellen van mijn blessures. Ik zocht in de tussentijd naar andere dingen waar ik plezier aan beleefde. Inmiddels heb ik de bokshandschoenen weer aan en kan ik in mijn enthousiasme nog steeds denken dat ik Rico Verhoeven ben. Kan ik me als ondernemer eenzelfde 'werkwijze' permitteren? Aan de ene kant maken ambitieuze mensen om mij heen me soms onzeker: zonder een goed doordacht doel geen succes. Aan de andere kant houd ik me vast aan mijn 'deadlift moment', waarbij fun zorgt voor oerkrachten die je niet kende. Ik wil zo graag blijven avonturieren, nieuwe uitdagingen aangaan en doen wat ik het liefste doe: creëren. Maar waarbij ik het risico loop weer uitgeschakeld te worden....

 

GELUK

Ik heb de definitie van 'ambitie' opgezocht: ernaar streven hogerop te komen in de organisatie en gedrag vertonen dat erop is gericht carrière te maken, succes te boeken en een bepaald doel te bereiken. Ambitie is datgene wat men verlangt, waar men naartoe werkt en waarvoor men concrete stappen gaat ondernemen. Of "zucht, dorst naar eer of roem"

 

Om me heen zie ik mensen vol ambitie hun doelen nastreven en succes hebben. 'Je moet een stip op de horizon hebben, anders ben je als ondernemer gedoemd te mislukken', heb ik al vaak gehoord. Maar maakt dit ook gelukkig?

 

Volgens Guido Weijer zijn succesvolle mensen niet gelukkiger, maar gelukkige mensen wel succesvoller. Een mooie stelling die ik 'vedder' onderzoek tijdens het interview met ondernemer Ben Timmerman. Wat zijn de gemene delers tussen ondernemers en hoe verhoudt geluk zich hierin? En wat betekent succes? Voor de één is dit financiële rijkdom, een ander zal meer waarde aan vrijheid hechten. Ik behoor tot die laatste categorie. Onze enige auto, een 'normale' Clio, brengt me overal naartoe wanneer en waar ik wil. Zo reed ik afgelopen vrijdag naar het Creative Life Event in Utrecht, gewoon, omdat ik daar gelukkig van word. Alleen al het feit dat ik nu over geluk kan schrijven is al geluk op zich, want ik denk niet dat mensen in oorlogsgebied, die aan het overleven zijn, nadenken over wat hun gelukkig maakt....Wij hebben daarentegen de luxe om elke dag 10 minuten vrij te maken voor een 'Guido-moment' (check filmpje). Wat is jouw antwoord op deze vraag, waarvoor je volgens hem elke dag 10 minuten je laptop voor dicht moet klappen en je telefoon aan de kant moet gooien? Ik kon elke dag van deze week volmondig met JA beantwoorden, omdat ik blij word als ik speel met mijn camera en verhalen mag maken, zoals het te schrijven boek in samenwerking met Alfred Reurink. In een te gek oud pand mocht ik een photoshoot doen met Brand Activator Anouk Kral en in de kleurrijke salon 51 portretteerde ik de medewerkers. 


Maar wat is dan mijn stip op de horizon? Letterlijk en figuurlijk de ronde bol, die elke dag aan de horizon verschijnt en 's avonds weer ondergaat. Het maakt me intens gelukkig als ik aanschouwer ben van dit tafereel. Ik raak er nooit op uitgekeken, sterker nog (en misschien is dat mijn ultieme verlangen wel), ik zou graag op een plek willen wonen waar ik de zon kan zien opkomen en ondergaan. Tot die tijd kijk ik naar de bladeren die van de boom vallen voor ons huis en blijf ik vooral verhalende content maken, zoals de filmpjes hieronder.

 

Bye,

Lidia

 

DIT BEN IK!

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

EXPERTISE


Fotografie Opleiding | De Fotolocatie Groningen

Professioneel geregistreerd
life & loopbaancoach | Balansgroep

DTP-er/ vormgever | House of Media

Marketing & Communicatie | Hanzehogeschool /Hotelschool

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Zomaar een foto is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Totdat je er handen en voeten aan geeft, dan wordt het een verhaal!