· 

Route langs graffiti & streetart in Groningen

Het was ijskoud buiten, toen ik de jongen met kapotte handschoenen in zijn handen zag klappen. 'Te gek, zeg!', riep ik, 'Mag ik een foto maken?'. Ik kijk uit op een oude fabriek van de vroegere Suikerunie, dat nu dienst doet als evenementenlocatie in Groningen. Een urban plek met creatieve vibes en daarom de reden dat ik er een flexplek huur. Hij vertelt me dat hij vandaag door wil werken tot het af is, omdat de muzikale wandel- en fietsroute langs graffiti & streetart in de stad Groningen gelanceerd is. Ik vraag nieuwsgierig waar ik de route kan vinden.

"Het is koud, man", zegt de jongen, als ik dichterbij kom. Ik zie bakken staan met heel veel spuitbussen in alle kleuren van de regenboog. In zijn oude handschoenen zijn gaten ontstaan bij de vingertoppen, van het spuiten. Als zijn handen weer wat warmer zijn gaat hij verder. Ik zie het originele portret van het meisje op de muur op zijn telefoon oplichten. "Ik wil het klaar hebben, zodat de mensen, die binnenkort de graffiti- en streetartroute wandelen of fietsen, dit kunnen zien", vertelt hij mij bescheiden. Naast het meisje is nog een enorm portret te zien, een soort heilig beeld, gemaakt van scherven. Hij zegt de stukjes één voor één in de juiste kleur te verven, alvorens hij ze op de muur plakt. Als ik 's avonds op zoek ga naar de route en via google een zoektocht start naar de kunstenaar, kom ik op de website van Michel Velt terecht: wauw!

De muzikale wandelroute start bij de Winschoterkade en leidt je midden door de stad Groningen. Via de Radermarkt, Papengang, Dot, Simplon, het Noorderplantsoen en de Pelzerstraat kom je uit bij het Groninger Museum. Let onderweg, naast de toffe kunst, ook op de prachtige herenhuizen die je tegenkomt. Jammer genoeg is het museum niet open in verband met de lockdown, maar dit vindt mijn dochter van twaalf niet zo erg ;-) Wat ze ook niet zo erg vindt, is haar vriendschap met de bank in deze Kerstvakantie. Vandaar dat mama op zoek ging naar manieren op haar daar vanaf te krijgen. Halverwege de route hebben wij hele koude handen, terwijl onze handschoenen niet versleten zijn ;-0. We besluiten ons op te warmen met een warme chocolademelk bij de Jumbo, voordat we het Noorderplantsoen in lopen.  

Aan het einde van de route maken we elke onze favoriet aan elkaar bekend. We zijn eensgezind; het circustafereel bij de ingang van de parkeergarage! De week erop, als ik weer aan het werk ben op het oude Suikerunieterrein, laat de eigenaar van De Suiker Events me nog een 'verstopte' parel zien. Tijdens een rondleiding door de oude fabriek, om te kijken of deze geschikt is als workshop locatie voor Glory Story & CO, viel mijn oog op een lachend meisje. Het geeft de ruimte gelijk een unieke sfeer, welke ik zoek voor de workshops. En doe mij thuis ook zo'n muurschildering! Ik vind het in ieder geval te gek en blijf gefascineerd op zoek gaan naar achteraf steegjes als ik op reis ben. 

 

Bye,

Lidia

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.