· 

Valencia: dit moet je zien!

Valencia is een stad met meerdere gezichten. Het contrast tussen het oeroude centrum en de hypermoderne futuristische gebouwen maakt deze stad verrassend sfeervol. Het leukste? Een 9 kilometer lange rivierbedding midden door de stad. Na de overstroming van de rivier Turia in 1957 is deze drooggelegd, waarna er een waanzinnig uitgestrekt park van is gemaakt. Op de fiets is de stad op haar best te verkennen, omdat dat de stad relatief vlak is en een enorm fietspadennetwerk heeft. Wij sprongen op een cruiser om te kunnen genieten van het aangename weer en alle hoeken van de stad te ontdekken. Dit moet je zien!

 

 

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Het complex van futuristische gebouwen is ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava. De stad Valencia heeft het laten ontwerpen met een visie op innovatie, vooruitgang en duurzaamheid. Het resultaat? Een toonaangevend centrum voor wetenschap, technologie en cultuur. Het dak van het Museu de les Ciències Príncipe Felipe is bedekt met zonnepanelen om energie op te wekken. Bovendien wordt het water in het aquarium op duurzame wijze verkregen uit de omliggende zeeën en wordt het op natuurlijke wijze gefilterd en gerecycled om het milieu te beschermen.

 

De Ciudad de las Artes y las Ciencias heeft een verscheidenheid aan faciliteiten, waaronder het Hemisfèric, een IMAX-bioscoop, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe, een interactief wetenschapsmuseum en het Palau de les Arts Reina Sofía, een operagebouw. Het complex wordt daarmee gebruikt als motor voor economische groei en toerisme in de regio. 

Playa de la Malvarrosa:

Dit is het belangrijkste strand van Valencia en een geweldige plek om te relaxen en te genieten van de zon. Het heeft een breed zandstrand en er zijn veel gezellige restaurants en bars te vinden, liggend aan de boulevard. De Marina Beach Club is onze favoriet! Het ligt direct aan het strand van Malvarrosa, met uitzicht op de Middellandse Zee en de jachthaven van Valencia. In combinatie met het zwembad biedt dit een prachtig decor. Dat mag ook wel als je €40,- euro betaalt voor een ligbed. Dit is overigens inclusief €10,- te besteden aan lekkere hapjes en drankjes. De Marina Beach Club is een exclusieve en populaire plek in Valencia, die vaak wordt bezocht door beroemdheden, VIP's en trendy mensen om te zonnen, dineren en dansen. Een andere aanrader is Sabbia. Dit restaurant ligt aan de boulevard en is modern ingericht. Naast paella en andere visgerechten, zijn hier ook heerlijke tapasgerechten te bestellen. 

 

 

Torres de Serranos

De toegangspoort naar het oude centrum van Valencia is de Torres de Serranos, een indrukwekkend middeleeuws bouwwerk dat deel uitmaakt van de oude stadsmuren van Valencia. De torens werden gebouwd in de 14e eeuw ter verdediging en dienden als een van de twaalf toegangspoorten tot de stad. Tegenwoordig zijn de Torres de Serranos een belangrijk monument van Valencia.

 

De torens hebben een gotische stijl en zijn gebouwd van steen en baksteen. Ze zijn ongeveer 30 meter hoog en hebben een indrukwekkende uitstraling, vooral wanneer je ze bekijkt vanaf de omliggende pleinen. Bezoekers kunnen de torens beklimmen en genieten van het uitzicht over de stad. Wij waren helaas te laat...op zondag zijn de torens tot 15.00 uur geopend. De rest van de week van 9.30 - 19.00 uur.

 

 


Ciutat Vella

Het oude centrum van Valencia zit vol met prachtige bezienswaardigheden en historische gebouwen. 

  • De kathedraal van Valencia, ook bekend als de Catedral de Santa Maria de Valencia, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. Het dateert uit de 13e eeuw en heeft een mix van verschillende architectonische stijlen, waaronder gotisch, barok en romaans.
  • De Zijdebeurs, of La Lonja de la Seda, is een UNESCO-werelderfgoed-locatie. Het dateert uit de 15e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als handelscentrum voor de zijde-industrie.

  • Plaza de la Virgen: Dit prachtige plein is het hart van het oude stadscentrum van Valencia en is omgeven door historische gebouwen, waaronder de kathedraal en de basiliek van de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis. Het is ook een geweldige plek om te genieten van een drankje op een van de vele terrassen.
  • De Mercado Central is een van de grootste overdekte markten van Europa en biedt een overvloed aan verse producten, waaronder groenten, fruit, vlees en vis. Het is een must-visit voor fijnproevers en liefhebbers van lokale gerechten.
  • De wijk El Carmen: Deze sfeervolle en pittoreske wijk is een doolhof van smalle straatjes, oude huizen en levendige pleinen. Het is een geweldige plek om te wandelen en om ondergedompeld te worden in kleurrijke straattaferelen.


Jardines del Turia

Zoals al eerder beschreven is dit park ontstaan uit een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van Valencia. In 1957 overstroomde de rivier de Turia, die midden door de stad stroomde, en veroorzaakte aanzienlijke schade en verlies van mensenlevens. Na deze tragedie werd besloten om de loop van de rivier om te leiden en een nieuw kanaal buiten de stad aan te leggen om toekomstige overstromingen te voorkomen. De oude rivierbedding werd echter niet verspild; het werd omgevormd tot een park. Het biedt de inwoners van Valencia en toeristen een prachtige plek om te wandelen, joggen, fietsen, picknicken en te genieten van de natuur. Wij besloten elke dag op een ander plekje in dit park onze meegebrachte lunch te nuttigen. De ene keer was dit bij de fonteinen, de andere keer onder de palm- en sinaasappelbomen, de Romeinse zuilen of aan het water. 

 


Parc Central

Dit kleurrijke park vol bloemen werd in 2000 geopend en beslaat een oppervlakte van 110.000 vierkante meter. Een van de opvallendste kenmerken van Parc Central is de grote witte brug die over het park loopt en de verschillende delen van het park met elkaar verbindt. Deze brug is ontworpen door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van het futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia. Parc Central wordt gebruikt voor het uitlaten van honden, om te sporten, te eten met familie of vrienden of een romantische rendez vous onder de palmbomen. Het dient ook als decor voor concerten, festivals en andere evenementen. 

 

Valencia wordt ook wel de "Stad van de Palmbomen" genoemd. Sommige schattingen suggereren dat er meer dan 12.000 palmbomen zijn in de stad Valencia. Veel van deze palmbomen zijn te vinden in de groene gebieden van de stad, zoals parken, tuinen en langs de straten. Een van de meest opvallende palmbomen in Valencia is de Koninklijke Palm (Palmera Real), die te vinden is in de botanische tuin van de Universiteit van Valencia en langs de Alameda-straat. Deze palmbomen hebben een imposante hoogte van meer dan 30 meter en hun stammen zijn bedekt met een stekelige laag die bekend staat als de "panchitos".

 

Stadswijk Ruzafa:

Deze wijk staat bekend als een van de hipste wijken van de stad en wordt gezien als het ‘SoHo’ van Valencia (evenknie in New York). In deze buurt sliepen wij in hotel Senator Parque Central, direct naast Parc Central. De buurt kenmerkt zich door leuke artistieke boetiekjes van lokale kunstenaars, gezellige tapas restaurants en bars. Een perfecte uitvalsbasis om elke dag naar een ander stuk in de stad te fietsen. 


Tot slot

 

Net als in elke grote stad, zijn er delen van Valencia waar mensen in armoede leven. Er zijn verschillende wijken in Valencia waar de armoede relatief hoog is en waar sommige inwoners te maken hebben met een laag inkomen, slechte huisvesting en beperkte toegang tot onderwijs en/of gezondheidszorg. Deze problemen zijn vaak geconcentreerd in de buitenwijken van de stad. Er zijn echter ook veel initiatieven in Valencia om de armoede te bestrijden en om mensen te helpen die het moeilijk hebben. Toch weerhoudt dit sommige mensen er niet van om te bedelen in de toeristische gebieden. 

Wij hebben tijdens deze moeder-dochter trip genoten van een stad vol kleur en diversiteit. We hebben ons als 'blondines' geen moment onveilig gevoeld, ook niet als we om 23.30 uur terug naar ons hotel in Ruzafa fietsten. De stad is 's avonds misschien nog wel mooier dan overdag. Heb je zin gekregen om zelf te gaan? Neem dan vooral een afzakkertje op het terras onder één van de gebouwen van De Ciudad de las Artes y las Ciencias. Dat is een sprookje.  

Adiós!
Lidia


LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.