discipline

Hoe ga je om met leuke of minder leuke situaties? Om denk- en doekracht te creëren is innerlijke drang en discipline nodig. Ervaar je geen noodzaak om iets te veranderen of te bereiken, heb je geen discipline of schuif je de oorzaak van mislukking toe aan anderen, dan blijven goede voornemens slechts gedachten of woorden. Of je vervalt gauw weer in oude patronen. Maar als jij de handleiding van jezelf kent en weet hoe je intrinsiek gemotiveerd raakt, dan ben je op je best!

 

Hoe?
Wilskracht kun je trainen. Dat leer je niet in één expeditie. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt. Begin klein. Door een paar overwinningen te boeken (en te vieren!) zul je merken dat het steeds leuker is om dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in had. 


‘There is no one giant step that does it. It’s a lot of little steps’


Om zelfdiscipline op te bouwen moet je proberen om uitdagingen aan te gaan die je voor elkaar kunt krijgen, maar die wel tegen de grenzen van je kunnen aan liggen. Dit betekent dus niet dat je uitdagingen moet aan gaan die je toch al niet kunt bereiken, want dat demotiveert alleen maar en gaat ten koste van je zelfbeeld. Het betekent echter ook niet dat je in je comfortzone moet blijven, want daar leer je niet van. Op het moment dat je succes hebt, kun je de grens verhogen van wat je wilt bereiken. Op deze manier ontwikkel je zelfdiscipline.