Do It Yourself

Creativiteit is veel meer dan knutselen. Het is magie vinden in het alledaagse. Het gaat (ook) om uitvinden, experimenteren en oplossingen zoeken. Magie vind je door uit je dagelijkse routine te stappen, bijvoorbeeld door met jezelf een lunchafspraak te maken in een onbekend restaurant, of een nieuw recept proberen, meer kleur in je garderobe toe te voegen, in een café een boek lezen, een andere route naar huis nemen, een collage maken hoe je over vijf jaar bent of te picknicken in je huiskamer met je kinderen.  Iedereen kan het!  Creativiteit is geen talent, maar een keuze. Daag jezelf uit en probeer één van onderstaande DIY's!

 

“Creativiteit is intelligentie die plezier maakt.” – Albert Einstein


decoratieve muurhanger uit de natuur


Nu de herfst weer van zich laat horen willen we ons huis van binnen weer gezellig maken. Hoe leuk is het dan om een ode te brengen aan de Indian summer van afgelopen september! Bloemen die ik in de zomer heb geplukt en gedroogd kregen een natuurlijk kleurtje, door een papje te maken van kurkuma (Indiase geelwortel), water en azijn. Ik gebruikte dezelfde basis als de lente variant (Droogbloemen kunst, welke je hieronder kunt vinden), namelijk een borduurring met een oud lapje vitrage. Maar nu dipte ik de vitrage ook even in de natuurlijke kleurvloeistof.

Ik mocht deze leuke DIY demonstreren in het TV Programma Eigen Huis en Tuin op RTL 4. Bekijk hier een vrolijke compilatie.terrarium

Een gesloten terrarium is een afgesloten glazen fles of pot met mini plantjes erin en heeft (behalve licht) helemaal niks nodig. Het is namelijk een soort mini-ecosysteem: het water verdampt en drupt langs de fles als condens weer in de grond. Wanneer een blad verdort, wordt dat weer omgezet in voeding voor de planten. Planten in een gesloten fles kunnen dus jaren blijven leven zonder dat je ernaar om kijkt. De plantjes hebben geen verzorging nodig doordat ze leven op gerecyclede zuurstof, water en voedingstoffen. 

 

Dit heb je nodig:

  • een schone fles of vaas die goed kan worden afgesloten met een stop van glas, kurk of metaal
  • kleine steentjes, keien, grind of decoratiestenen 
  • verbrokkeld houtskool
  • potgrond voor kamerplanten
  • mos
  • mini plantjes, bij voorkeur soorten die van een vochtige omgeving houden en goed gedijen bij een temperatuur tussen 16 en 25° C
  • gedecoreerde stenen
  • eventueel een trechter, kunststof buis, schepje en vork (bv. wegwerpbestek)

 

hoe verder?

Maak de fles heel goed schoon met een sopje van heet water en een beetje groene zeep. Spoel de fles goed schoon en laat hem goed drogen.

Doe eerst de stenen in de fles. Deze eerste laag maak je voor de afwatering zodat de potgrond en de wortels niet constant in het water blijven staan. 

Verdeel dan het mos over de stenen en houd wat over ter decoratie.

 

Maak een derde laag met houtskool dat je een beetje vergruist zodat de stukken niet zo groot zijn. Verdeel de houtskool regelmatig over de laag stenen. Het houtskool zorgt voor zuivering en gaat schimmels tegen. 

Breng dan een laag potgrond aan op de houtskoollaag. Maak een laag van ongeveer 8 cm zodat je plantjes er straks goed in kunnen.

Dan kunnen de plantjes erin! Haal voorzichtig zoveel mogelijk grond van de wortels en verdeel de plantjes goed. Leg daarna het mos en de (verschillende) stenen op de potgrond. Ik koos ervoor om stenen te gebruiken, die ik had verzameld tijdens onze vakantie. Decoreer het geheel eventueel nog met gedroogde bloemen.

Giet dan regenwater in de fles en laat de fles een weekje zonder kurk staan.

Zet de fles op de plaats waar je hem gaat zetten. Kies een lichte plek maar niet in de volle zon. Kijk iedere dag even hoe de grond eruitziet. Deze mag niet te nat of te droog zijn. Doe na een week de kurk op de fles. Soms als het echt heel warm is en er veel condens in de fles komt kun je de fles even luchten.

 Droogbloemen kunst

De lente is mijn favoriete seizoen! De bloeiende bloemen in al zijn verschillende kleuren en vormen inspireren mij. Omdat de bloei vaak maar zo kort is heb ik een aantal mooie exemplaren gedroogd, zodat ik er langer wat aan heb. Hiervoor gebruik ik een bladpers van de Hema. Maar dit kan je ook heel eenvoudig zelf maken met twee plankjes en vier schroeven met vleugelmoeren (zie deze koop of maaktip). Een paar zware boeken volstaan trouwens ook. De blaadjes en bloemetjes leg je tussen vloeipapier of keukenrol voordat je ze plat walst. En dan wacht je zo'n twee weken...

 

Om de prachtige droogbloemen aan de muur te kunnen hangen spande ik oude vitrage in een borduurring. Daarop legde ik een mooie compositie van bloemen die ik vervolgens vast zette met garen. Dit knoop je vervolgens aan de achterkant voorzichtig vast. Voilà, droogbloemen kunst voor aan de muur!3 unieke kaarsenstandaards

Ik verzamel 'oude meuk' in de kelder, omdat ik het zonde vind om weg te gooien, zoals bijvoorbeeld glazen- en bloempotjes. Toen ik bij de Hema op mooie kleine magneethouders stuitte kwam het idee in me op, om van een aantal 'meuk-objecten' een kaarsenstandaard te maken. Eerst grondig ontvetten is dan belangrijk. Dan plak je de houders met een goede lijm op de objecten naar keuze en laat je het een nacht goed drogen. Zo werden bij mij een zwanenbloempotje, kop en schotel én glazen pot een trio van kandelaars.Boek op de muur

Mijn opa heeft gevochten in Nederlands Indië in de jaren na 1945. Ik heb het er met hem, in zijn laatste jaren, nog vaak over gehad. Mijn grote wens is om nog eens naar Java af te reizen om opa's verhalen op de plek zelf te voelen. Ik heb na zijn dood alle Rimboe Koeriers gekregen, die me kunnen helpen bij de route, die de soldaten hebben afgelegd. Mijn eerste plan, om een aantal van die oude krantjes op de muur te plakken, liet ik dan ook gauw varen. Op onze zolder liggen ook nog een heleboel oude boeken van mijn andere van mijn opa, die ik nauwelijks heb gekend. Hij was leraar en dominee. Ik besloot een kinderboek met religieuze toon te gebruiken. Misschien kon ik hier nog iets van leren...;-)

 handlettering op glazen potten

Ik breng maandelijks een tas vol met glas naar de glasbak, maar elke keer als ik bij die bak sta, vind ik het zonde om alles kapot te gooien. Ze zijn bijvoorbeeld super handig om stekjes in te laten groeien. Maar dan wel opgesierd met leuke teksten. Hiervoor gebruikte ik een glasstift. Een hele simpele upcycle manier, maar wel een hele leuke.Vrolijke paastak

Elk jaar probeer ik weer iets anders te bedenken om in de paastakken te hangen. Eén van de leukste hangers vond ik de gloeilamp, ondergedompeld in verf, versierd met stippen. Maar ook de piepschuim eieren, die een jasje van crêpepapier kregen, waren een vrolijke verschijning in de vaas. Hiervoor gebruikte ik een vernislijm op waterbasis om het papier direct mooi om het ei te draperen. Nadat ze gedroogd waren drukte ik er een krammetje in met een lintje, zodat ze kunnen hangen. Vrolijk Pasen!

 OOK LEUK!


Dromenvanger

Laat je fantasie de vrije loop. Een paar (flexibele) takken uit het bos, touw, lintjes, kralen en wat veren is alles wat je nodig hebt. Maak van één tak de uiteinden vast met een kabelbinder en wikkel er wat touw overheen. Daarna hang je er van alles aan, bijvoorbeeld materialen die je in de natuur vindt of restjes uit de oude doos. 

 Servies opleuken

Ik heb een zwak voor oud servies. Mijn kelder staat er vol mee. Vaak gekregen of opgedoken in de kringloop. Sommige items zijn saai en vragen om een een likje verf of leuke tekst. Daarvoor ontvet je het servies eerst grondig. Daarna gebruik ik krijtverf om vazen of kannen van een nieuw jasje te voorzien. Hieroverheen kun je prima met een marker teksten aanbrengen. Servies dat nog gebruikt wordt om van te eten en drinken behandel ik met poseleinverf. Dit bak je vervolgens af in de oven, et voila!Bladslinger

In de herfst liggen de straten en het bos er vol mee: bladeren. Ze hebben vaak al prachtige kleuren van zichzelf, maar ik besloot ze te voorzien van een goudlaagje. Zodra de bladeren opgedroogd waren, maakte ik de steel vast aan een touw. Ik hing de slinger aan de muur, maar je kunt er natuurlijk ook een hele lange slinger van maken om je hele kamer in de herfstsferen te brengen.

 Kerstkrans

Geen krans vol met dennentakken en kerstballen, maar een fijne tak met (kunststof)eucalyptus en gedroogd herfstblad, opgeleukt met een paar houten ballen. Less is more...boomstamhangers

Schijven van grote boomstammen zien we vaker voorbij komen, maar hoe leuk zijn deze smalle boomstamschijven! Ik maakt er hangers van voor mijn luchtplantjes.