Do It Yourself

Laat je inspireren om zelf creatief aan de slag te gaan!


Droogbloemen kunst

De lente is mijn favoriete seizoen! De bloeiende bloemen in al zijn verschillende kleuren en vormen inspireren mij. Omdat de bloei vaak maar zo kort is heb ik een aantal mooie exemplaren gedroogd, zodat ik er langer wat aan heb. Hiervoor gebruik ik een bladpers van de Hema. Maar dit kan je ook heel eenvoudig zelf maken met twee plankjes en vier schroeven met vleugelmoeren (zie deze koop of maaktip). Een paar zware boeken volstaan trouwens ook. De blaadjes en bloemetjes leg je tussen vloeipapier of keukenrol voordat je ze plat walst. En dan wacht je zo'n twee weken...

 

Om de prachtige droogbloemen aan de muur te kunnen hangen spande ik oude vitrage in een borduurring. Daarop legde ik een mooie compositie van bloemen die ik vervolgens vast zette met garen. Dit knoop je vervolgens aan de achterkant voorzichtig vast. Voilà, droogbloemen kunst voor aan de muur!3 unieke kaarsenstandaards

Ik verzamel 'oude meuk' in de kelder, omdat ik het zonde vind om weg te gooien, zoals bijvoorbeeld glazen- en bloempotjes. Toen ik bij de Hema op mooie kleine magneethouders stuitte kwam het idee in me op, om van een aantal 'meuk-objecten' een kaarsenstandaard te maken. Eerst grondig ontvetten is dan belangrijk. Dan plak je de houders met een goede lijm op de objecten naar keuze en laat je het een nacht goed drogen. Zo werden bij mij een zwanenbloempotje, kop en schotel én glazen pot een trio van kandelaars.Boek op de muur

Mijn opa heeft gevochten in Nederlands Indië in de jaren na 1945. Ik heb het er met hem, in zijn laatste jaren, nog vaak over gehad. Mijn grote wens is om nog eens naar Java af te reizen om opa's verhalen op de plek zelf te voelen. Ik heb na zijn dood alle Rimboe Koeriers gekregen, die me kunnen helpen bij de route, die de soldaten hebben afgelegd. Mijn eerste plan, om een aantal van die oude krantjes op de muur te plakken, liet ik dan ook gauw varen. Op onze zolder liggen ook nog een heleboel oude boeken van mijn andere van mijn opa, die ik nauwelijks heb gekend. Hij was leraar en dominee. Ik besloot een kinderboek met religieuze toon te gebruiken. Misschien kon ik hier nog iets van leren...;-)

 handlettering op glazen potten

Ik breng maandelijks een tas vol met glas naar de glasbak, maar elke keer als ik bij die bak sta, vind ik het zonde om alles kapot te gooien. Ze zijn bijvoorbeeld super handig om stekjes in te laten groeien. Maar dan wel opgesierd met leuke teksten. Hiervoor gebruikte ik een glasstift. Een hele simpele upcycle manier, maar wel een hele leuke.Vrolijke paastak

Elk jaar probeer ik weer iets anders te bedenken om in de paastakken te hangen. Eén van de leukste hangers vond ik de gloeilamp, ondergedompeld in verf, versierd met stippen. Maar ook de piepschuim eieren, die een jasje van crêpepapier kregen, waren een vrolijke verschijning in de vaas. Hiervoor gebruikte ik een vernislijm op waterbasis om het papier direct mooi om het ei te draperen. Nadat ze gedroogd waren drukte ik er een krammetje in met een lintje, zodat ze kunnen hangen. Vrolijk Pasen!

 OOK leuk!


Dromenvanger

Laat je fantasie de vrije loop. Een paar (flexibele) takken, touw, lintjes, kralen en wat veren is alles wat je nodig hebt. Maak van één tak de uiteinden vast met een kabelbinder en wikkel er wat touw overheen. Daarna hang je er van alles aan.

 Servies opleuken

Ik heb een zwak voor oud servies. Mijn kelder staat er vol mee. Vaak gekregen of opgedoken in de kringloop. Sommige items zijn saai en vragen om een een likje verf of leuke tekst. Daarvoor ontvet je het servies eerst grondig. Daarna gebruik ik krijtverf om vazen of kannen van een nieuw jasje te voorzien. Hieroverheen kun je prima met een marker teksten aanbrengen. Servies dat nog gebruikt wordt om van te eten en drinken behandel ik met poseleinverf. Dit bak je vervolgens af in de oven, et voila!Bladslinger

In de herfst liggen de straten en het bos er vol mee: bladeren. Ze hebben vaak al prachtige kleuren van zichzelf, maar ik besloot ze te voorzien van een goudlaagje. Zodra de bladeren opgedroogd waren, maakte ik de steel vast aan een touw. Ik hing de slinger aan de muur, maar je kunt er natuurlijk ook een hele lange slinger van maken om je hele kamer in de herfstsferen te brengen.

 Kerstkrans

Geen krans vol met dennentakken en kerstballen, maar een fijne tak met (kunststof)eucalyptus en gedroogd herfstblad, opgeleukt met een paar houten ballen. Less is more...boomstamhangers

Schijven van grote boomstammen zien we vaker voorbij komen, maar hoe leuk zijn deze smalle boomstamschijven! Ik maakt er hangers van voor mijn luchtplantjes.