Vergoedingen


Werkgever

Via je CAO kan zijn opgenomen dat je een persoonsgebonden opleidingsbudget hebt per medewerker. Dit mag ingezet worden in overleg met je werkgever voor loopbaancoaching of persoonlijke ontwikkeling. Omdat een werkgever ook inziet dat een fitte en gezonde werknemer productiever is voor het bedrijf.

Via de Arbo-dienst van je werkgever kan een burn-out preventie traject zijn opgenomen. Neem contact op met je werkgever, dit kan via de bedrijfsarts lopen.


Belasting

Particulier:
Je kunt de kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid én het bedrag (min eventuele vergoedingen) moet hoger zijn dan 250 euro. Het kan interessant zijn om een belastingadviseur te raadplegen om te zien of je in aanmerking komt.

Ondernemer: 
Zakelijke coaching is aftrekbaar voor de belasting. De kosten vallen binnen de post ondernemerskosten.
Voor Ondernemers en ZZP’ers zijn de tarieven aftrekbaar voor de Inkomsten Belasting en de omzetbelasting (21%) is terug te vorderen bij de Belastingdienst.

Werkgevers:
De vergoeding kosten loopbaancoaching valt onder gerichte vrijstellingen. Het bedrag is aftrekbaar als zakelijke uitgaven.


Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mocht je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, dan is de kans groot dat het coachtraject vergoed wordt. Coaching heeft immers een gunstig effect op het weer arbeidsgeschikt krijgen van mensen. Win meer informatie in bij je verzekeraar.


Zorgverzekering

Coaching behoort niet tot het basispakket en wordt doorgaans niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Afhankelijk van het soort polis kan het zijn dat dit soort kosten wel opgenomen zijn in het aanvullende pakket. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden.


PGB

In sommige gevallen kan het traject onder de vergoeding vallen van je PGB. Vraag hiervoor meer informatie aan bij je eigen gemeente.