De natuur is fascinerend en geen dag hetzelfde. En het heeft een ontspannend effect op ons brein en heeft een positieve invloed op onze gezondheid. We beseffen ons vaak niet meer hoe bijzonder offline plekken zijn waar de zon elke dag weer opkomt. We zijn als mensen soms ver verwijderd van de natuur; we stappen 's ochtends in onze auto, racen over het asfalt naar ons kantoor met climate control en houden het liefst de hele dag de controle over alles wat we doen. Maar eigenlijk zijn we een kleine spil in het veel grotere ecosysteem, waar we niet zonder kunnen. Laat je verwonderen.


Zwaneveldsgat

Een gevarieerde wandeling langs de Ganzeveldplas, door loofbos, een heel klein stukje heide en een dicht sparrenbos. Onderweg vallen de restanten van de woldjerspoorweg op en het stationsgebouw van Kolham.

Drouwenerzand

Wandelend door het gebied, loop je door de bossen, over de heide en zandverstuivingen. Misschien kom je zelf nog een kudde Drentse heideschapen tegen die in het gebied grazen.

 Evertsbos Eext

Een prachtig sprookjesbos met vele verschillende soorten bomen, vennen, heidevelden, hunebedden, een Pinetum, grafheuvels en een natuurlijk urnenveld. De geschiedenis is hier voelbaar!

 

DOWNLOAD DE WANDELROUTE DOOR HET EVERTSBOS.

Zeegse

Pluk wilde planten, zit op een enorme stoel op de heide en kijk hoe de schaapskudde de heide graast onder leiding van de schaapsherder met haar honden. 

 

DOWNLOAD DE FOODWALK DOOR DE ZEEGSER DUINENKiekkaaste

De enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland, op de grens van Duitsland, met surrealistisch zicht op de slikvelden van de Dollard.

 

De vijftig bunder

De Vijftig Bunder (Drents) en het aangrenzende Noordlaarderbos (Gronings) liggen op de overgang tussen de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa, liggend op de route van het Pieterpad.Hemelrijk

De ven, 't Nije Hemelriek (het Nieuwe Hemelrijk) ligt midden in de bossen van Gasselte. Even ten westen van de ven bevond zich een groot zandwinningsgebied. Deze diepe waterplas is nu een groot recreatiemeer, waar je fantastisch kunt mountainbiken!

 

Landgoed verhildersum

Aan de rand van het dorpje Leens, op het Hogeland, ligt Landgoed Borg Verhildersum. Deze prachtige plek wordt omringd door oude bomen, eindeloze akkers, kronkelende kanalen, wierden en borgen.

 Landgoed Fraeylemaborg

Het Landgoed De Fraeylemaborg heeft een oppervlakte van 25 ha.  De tuin herbergt monumentale bomen als moerascypres en zwarte noot. Ook is er een typische borgenflora aanwezig zoals holwortel, daslook en bosanemoon. Er huizen diverse vleermuissoorten en er is een grote soortenrijkdom aan paddestoelen aanwezig.

Arboretum Assen

De bomentuin is verzameling van bijzondere bomen uit drie werelddelen; Amerika, Azië en Europa. In totaal heeft het Arboretum honderden verschillende soorten bomen uit deze werelddelen in hun natuurlijke groeivormen.

 

 Oudemolen

Loop langs het glooiende beekdal van het Oudemolensche Diep, over de uitgestrekte Gasterse duinen en de schilderachtige molen. 

Wolvenspoor

Het Wolvenspoor is een route van 5 kilometer dwars door het Hart van Drenthe. Een avontuurlijk pad door donkere bossen, over heidevelden en houten bruggen over vennen en beekdalen.Roegwold

Het Dannemeer in Schildwolde is in 2014 aangelegd. Landbouwgrond maakte plaats voor moeras, open water en kruidenrijk grasland, waar vogels veilig kunnen broeden. In het Dannemeer, dat hoort bij natuurgebied 't Roegwold, ligt het knuppelpad: een lange houten vlonder over het water. 

VeenPark

Het Veenpark is een Nederlands folkroristisch openluchtmuseum nabij het Drentse dorp Barger-Compascuum in de gemeente Emmen.

 

 Gasterse duinen

Ontdek langs het beekdal van de Drentsche Aa dit ongelooflijk mooie heideveld met hoge stuifduinen. Bij het hunebed realiseer je je dat mens zich al 5000 jaar met de Gasterse Duinen bemoeit.

 

Blotenvoetenpad opende

Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje.