We leven in een maakbare wereld. Kunnen en willen we onszelf nog zien zoals we echt zijn? Schoonheidsidealen zorgen ervoor dat we graag de controle houden op hoe we op een foto staan. Ik heb die regie uit handen gepakt en vier verschillende (voor mij onbekende) vrouwen geportretteerd op een identieke wijze. In twee verschillende poses lieten ze me twee verschillende gezichten zien. Waarin pakken ze de controle en waar laten ze het los?
Ze kregen op de dag van de fotoshoot niets te zien, pas een aantal dagen later via de mail. Wat hadden ze gehoopt te zien, wat gevreesd...en wat is er anders dan verwacht? Misschien zien ze dingen waar een ander helemaal geen oog voor heeft. Ze vertellen het mij en elkaar. En nog spannender; ze geven zich hierbij ook 'bloot' aan jou.
Hoe kijk jij naar de vier portretten en wat valt je op in de zelfbeelden? In de eerste reactie kun je lezen wat ik had verwacht. Ik vind het leuk als je jouw reactie achterlaat in het gastenboek onder de foto's.
Lidia
CHLOË | 23-04-2004
WAT HAD JE GEHOOPT?
Ik vind het leuk om voor de camera te staan, maar bepaal wel graag zelf hoe. Dit was dus spannender voor mij. Ik ben soms bang dat mijn hoofd te breed lijkt op de foto en hoopte daarom een 'smalle' variant. Dit doe ik door mijn haar op de juiste manier te draperen. En te spelen met mijn blik. Ik vind het leuk om te horen wat anderen over mij zeggen.
ANDERS DAN VERWACHT?
Mijn hoofd lijkt niet breed, dus ik ben erg blij met de foto! Mijn wenkbrauwen lijken wel wat ongelijk...maar mijn blik vind ik erg mooi, dit komt met name door de ogen en mijn mond, vind ik zelf.
WAT ZEIDEN DE ANDEREN?
"Haar jonge leeftijd met frisse uitstraling valt me gelijk op. Mooi! Misschien zie ik hier het verschil van de generaties heel duidelijk, op een positieve manier"
"Ze straalt zelfverzekerdheid uit, mede door de sprekende ogen"
"De mysterieuze oogopslag en de volle vorm van de mond vallen in positieve zin op"
INGRID | 30-12-1967
WAT HAD JE GEHOOPT?
Ik hoopte om een eerlijke foto, niet eentje die erg bewerkt is. En dat is het ook geworden. Een relaxte blik, niet geforceerd.
ANDERS DAN VERWACHT?
De kleur van mijn haar is donkerder dan het in werkelijkheid is. Ik ben heel tevreden met het beeld, maar als ik iets moet noemen, dan zijn het de hangwangen.
WAT ZEIDEN DE ANDEREN?
"De ogen vallen direct op, je wordt erin gezogen. Het haar staat mooi bij de vorm van haar gezicht"
"Een mooie vrouw op leeftijd met een rustgevende uitstraling"
"Een vriendelijk gezicht met een ietwat vragende blik in ogen en mond. De gevulde wangen en opvallende kaaklijn springen in het oog"
MAYA | 12-05-1981
WAT HAD JE GEHOOPT?
Ik had gehoopt te zien dat het wel meevalt met de wallen en de oneffenheden met de juiste foto-belichting. Ik moest dan ook slikken toen ik de foto opende in de mail. Het gezicht springt er echt uit tegen de donkere achtergrond...
ANDERS DAN VERWACHT?
De heel donker zichtbare wallen, de vorm van mijn kin (beetje ‘uitgezakt'?) en het feit dat duidelijk zichtbaar is dat ik lenzen draag. De eerste (met nadruk op eerste) reactie was: 'ik moet toch meer make-up gebruiken in het dagelijks leven'. Hoe langer ik naar de foto kijk, hoe meer ik besef dat puur natuur prima is. Ik raak steeds meer content met het totaalbeeld, omdat ik mezelf er wel echt in herken. De open blik en contouren van de wangen/jukbeen vind ik mooi.
WAT ZEIDEN DE ANDEREN?
"Haar blik en haar glimlach pakken mij meteen. Ik vind het fijn om naar deze foto te kijken, het geeft mij een warm gevoel"
"Een mooie jonge vrouw met waanzinnige ogen, een open blik en zuivere stralende huid"
"Het lijkt alsof ze een binnenpretje heeft. Haar vrolijke aanblik valt direct op"
De deelnemers mochten op elkaars foto reageren. Hoe kijk jij hiernaar? Laat je reactie hieronder achter.
Lidia Vedder (dinsdag, 24 januari 2023 19:19)
Ik vind het fijn om de regisseur te zijn als fotograaf. Als ik in opdracht werk is dat niet altijd mogelijk. De opdrachtgever of geportretteerden bepalen graag hoe een foto eruit moet zien. 'Mooi' zoals dit dan heet. Dit betekent geen scheve neus in beeld, geen flaporen, geen dik gezicht, wallen, rimpels, onderkinnen, tanden...en zo kan ik nog wel even doorgaan. Laat ik nu net die imperfecties mooi vinden! Een dilemma welke ik graag verder wilde onderzoeken, door het maken van een realistisch zelfbeeld met een artistieke draai (om het 'mooi' te maken ;-).
Met 'Zelfbeeld' had ik verwacht dat de jongere generatie kritischer zou zijn dan de wat oudere generatie. Dit blijkt in mijn project niet zo zwart wit naar voren te komen. Een verrassende ontdekking!