Hoe overleef ik mijn vakantie; 9 tips vanuit de Provence

Hoe overleef ik mijn vakantie in de Provence?
Hoe overleef ik mijn vakantie in de Provence?

1. Regel een goede uitvalsbasis

 

Om te beginnen is het verstandig om op tijd een camping te boeken, die door alle gezinsleden wordt goedgekeurd. Wij waren in maart al rijkelijk laat toen we de camping Luberon Parc in de Provence boekten. Twee dagen voor vertrek kwamen we erachter dat we een verkeerde camping hadden geboekt en betaald: het Avignon Parc van Yellow Village. Na een nacht niet goed slapen, vertrokken we een dag later richting Frankrijk. Gelukkig kon ik mijn boekje uit de bieb over de Provence nog steeds gebruiken!

 

Het bleek een topcamping; niet te groot, erg schoon (elke plek wordt aangeharkt bij vertrek!), een nieuw zwembad en een fantastisch uitzicht vanaf plek 111 (onthoud dit nummer, mocht je ook gaan). De familie die de camping runt doet dit op een hele leuke manier, zonder dat het een 'schreeuwerige camping' wordt. Discozwemmen in de avond, een Caribbean night en yoga bij de pool, zijn zomaar wat voorbeelden. En vooral een perfecte uitvalsbasis voor leuke uitstapjes en om de stad Avignon te bezoeken.

2. Zorg voor voldoende leesvoer

Vakantie betekent ontspannen, ontdekken, lekker eten, drinken én lezen. Ik had daarom de caravan volgeladen met boeken en tijdschriften. Een greep uit mijn bibliotheek:


De Provence reisgids

Leuke uittips, plattegrond en handige informatie over de omgeving
Capitool Compact, uit de bibliotheek


Schaduwliefde

Hoe liefde en hoop zelfs Stalins gruwelijke oorlogsmisdaden overleven
Ruta Sepetys


Judas

Het verhaal van Sonja en Astrid over hun broer Willem Holleeder, hun vader en het leed wat hun familie is aangedaan.
Astrid Holleeder

Als je dit leest ben ik er nog
Jette is in de bloei van haar leven als ze te horen krijgt dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Hoe ga je om met een levensverwachting van twee jaar?
Jette Vonk


BlogBoek

Tips en inspiratie voor meer blog- en vlogplezier
Kelly Derienmaeker

Magazines

Flow
VT Wonen op de muur
Yoga magazine

4. Trek erop uit

Chateau des Baux

Het dorp Les Baux-de-Provence ligt hoog tegen een rots en hier ga je terug naar de Middeleeuwen. Het kasteel werd door de heren van Baux gebouwd in de 11e tot de 13e eeuw, op een kale kalkrots. Van hieruit werden een tachtigtal dorpen gecontroleerd. Nu zijn alleen de restanten ervan nog te zien in de vorm van ruïnes. Het is een prachtig decor met mooie vergezichten over de olijfbomen, waar je overigens alleen te voet komt. De kosten om het kasteel te bezoeken zijn 10,50 voor volwassenen en 8,50 voor kinderen vanaf 8 jaar.

Roussilon/ Gordes

Dit dorp is een lust voor oog, een schilderachtig dorp met daarnaast de grootste okermijn van Europa. Voor slechts 2,50 p.p. loop je door een fantastisch landschap met diepe kuilen, grotten en bizarre half afgegraven bossen, dat ik in ieder geval niet had willen missen! Na een bezoek aan de okermijn is een klim naar de kerk de moeite waard en vergeet dan niet om het Hotel de Ville vast te leggen, met zijn kleurrijke ramen en deuren. In een galerie in één van de straatjes kwam ik een kunstwerk tegen van Kerdalo. Een Franse kunstenaar die ik niet kende, maar waarvan ik nu graag één van zijn werken in mijn huis zou willen neerzetten. De werken op canvas begonnen met 1500 euro...en toen ik in mijn beste Frans vroeg naar een replica moest de galeriehoudster lachen :-).


Op de weg terug naar Avignon kom je langs het dorp Gordes, dat je vanaf een afstand al tegen de heuvel ziet liggen. Dat dit dorp het predicaat Les Plus Beaux Villages krijgt is helemaal terecht! Ik zou in dit droomdorp graag mijn tweede huis kopen...Dreams can come true, toch?

Verder is er voor de vintage liefhebber een kringloop op de hoek van de camping en is er elke zondag markt in het dorp L'Isle sur la Sorque, wat ook wel klein Venetië wordt genoemd.

5. Activiteiten voor het hele gezin (of gezinslid..)

Een vakantie zonder bal = niet handig. Daarom gaan er bij ons meerdere ballen mee. Een voet-, hockey- en volleybal voor op de camping, een meer of om tijdens de reis de zitbibsen weer soepel te maken. Naast de ballen hebben we altijd een houten werpspel bij ons. In dit Fins werpspel mikken spelers naar 12 genummerde houten paaltjes. Je scoort de punten op één omgegooid paaltje of het voor het aantal omgegooide paaltjes. Wie het eerst exact 50 punten haalt, wint.


Een leuke ervaring met het hele gezin is om te klimmen en te tokkelen van boom naar boom (op 30 meter hoogte). In de plaats Mormoroin zit het Ventoux Aventure, naast het Lac des Sallettes, waar je na die tijd een frisse duik kunt nemen. Dit is ook wel nodig als het, zoals in ons geval, 40 graden is en je shirts zo nat is van het zweet, dat het lijkt alsof je al gezwommen hebt.

Ook leuk, maar vooral voor mama in dit geval, is om de yogamat onder de pijnbomen uit te gooien en de dag soepel te beginnen. Toen het 's ochtends later en luier werd (lees; dat we uit de caravan dreven om 10.00 uur) en de temperatuur dus al flink gestegen was, werd de mat minder uitgerold. Maar een pose van de boomhouding in het Palais du Pape in Avignon kon er voor de foto nog wel even vanaf.

6. Houd het hoofd koel

In het zuiden van Frankrijk is het vaak warm. Belangrijk dus om het hoofd koel te houden en voldoende water te drinken. Wij hadden standaard twee flessen van een liter in de auto liggen. En droegen een pet, die we onderweg nat maakten bij een fontein. Een groot succes was de plantensproeier. Achterin de auto, waarvan de thermometer 46 graden aangaf, werd er constant gesproeid. Maar ook een dagelijkse duik in het zwembad, de zee of een meer hoorde bij ons dagelijkse ritueel. Vanuit Avignon zit je zo aan het Ventoux meer, waar overigens ook een glijbanenparadijs ligt (Splashworld). Maar een leuker (wel duurder) alternatief is om een half uurtje te rijden naar Pont du Gard. Hiervoor betaal je 8,50 euro per volwassene en 6 euro per kind en dan heb je de auto op prima loopafstand van een heerlijk watertje staan, waar je heerlijk in de schaduw kunt liggen. En uitzicht hebt op een prachtig Romeins bouwwerk. Maar voor de echte bikkels zijn er ook nog genoeg plekken in de volle zon te bemachtigen hoor.

Voetballen op de camping
Voetballen op de camping
Pont du Gard
Pont du Gard

7. Wie schrijft die blijft

De kinderen hadden op de heenreis een dagboekje gekregen, als beloning voor hun zoete gedrag op de achterbank (kuch). Tijdens de uitstapjes verzamelden ze allerlei folders, waarvan ze de plaatjes uitknipten. Elke dag schreven ze een kort verslagje wat ze hadden beleefd en plakten de plaatjes erbij. Als we weer thuis zijn, dan laten we ook een aantal mobile foto's afdrukken, die er dan ook nog bij in kunnen. Een leuke herinnering!


8. Festival D'Avignon, Palais des Papes

Zo ongeveer de hele maand juli is het groot feest in de stad Avignon. Kunstenaars en artiesten vanuit de hele wereld komen naar deze artistieke stad om hun kunsten te vertonen. Op elke hoek van de straat is vertier en de hele stad hangt vol met posters. Er hingen er zoveel, met de mooiste kleuren en ontwerpen, dat ik er een aantal meegenomen heb. Deze ga ik thuis in mijn interieur verwerken (ik houd je op de hoogte!). Wij zagen een straatkunstenaar die breakdanceacts deed, een Chinese dans en verschillende levende standbeelden. Een aanrader is een wandeling door de tuinen van het Paleis te maken en een biertje te drinken aan het water onder de vele bomen.   
  

9. Niet doen!

Wie aan de Camarque denkt, ziet zwarte stieren, witte paarden en roze flamingo's. In deze Rhônedelta schijnen de enige cowboys van Europa in de lagunen en moerassen te galopperen. Wil je mijn verhaal weten? Wij gingen met 40+ graden naar de Middelandse zee en reden door de zogenoemde Camarque. Op de heenweg namen we de snelle route naar de kust. Wij zijn na twee uur op een te druk strand te hebben gelegen, met verbrande lijven in 40 graden Celsius, in een dorpje beland met een Slushpuppie. En daar hebben we al onze moed verzameld om een rondrit te maken om toch de flamingo's te spotten. Na een kwartier rijden waren we in de auto allemaal voorzien van enorme muggenbeten en een heethoofd. Met plankgas zijn we het gebied uitgereden en na anderhalf uur waren we terug op de camping, waar we een uur in het zwembad hebben moeten koelen. Wat moet je nu niet doen, zul je denken. Ga niet naar de Camarque zonder parasol, te weinig vocht, geen muggenspray en als het 40 graden is. Ik hoor dan graag jouw mooie verhaal (en foto's) over dit gebied en wie weet ga ik dan ooit nog eens terug om die flamingo's dan echt te zien! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.