· 

Gastdocent op het Cibap

"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan". De lijfspreuk van Pippi kwam weer bovendrijven, toen ik door het Cibap gevraagd werd als gastdocent in Coronatijd. Het liefst had ik de leerlingen meegenomen op expeditie, om ze van alles te leren over fotograferen met hun mobiel. Maar dit lieten de maatregelen niet toe en dus waagde ik me aan een out-of-the-box idee. Ik nam een filmpje op met een Stand up Fotografie opdracht voor de studenten, waarmee ze in de klas aan de slag gingen. Samen met de fraai vormgegeven hand-out, die ze als print ontvingen van hun docent, hadden ze genoeg tips en trucs om een onderscheidende portfolio op Instagram te maken!

Halverwege de lessen brak ik online in, via een Teams meeting. Zo 'vloog' ik op de laptop door de klas en kon op die manier zien waar de studenten mee bezig waren. Het verraste me wat voor verschillende foto's er al geschoten waren, nadat ze nog maar een uurtje aan de slag waren. En in dat uur moesten ze ook een plan maken en een kleine studio 'bouwen'. Wat me opviel was de nog ontbrekende rode draad in het verhaal. De opdracht was om negen foto's te maken in een 3 x 3 luik op Instagram, waarin zij hun 'product' en zichzelf verkopen. De negen foto's samen moeten ook bij elkaar passen, door gebruik van vormen, materiaal, kleur e.d. Wanneer ik ze vroeg wat hun meegebrachte item was en waarom ze dit hadden meegenomen, kwam er vaak een heel mooi verhaal op de proppen. Bijvoorbeeld over de vingerafdrukken van opa en oma op een kettinghanger en een zebra meegenomen uit Oeganda. De kunst zit erin om dit verhaal te verbeelden en er een samenhangend geheel van te maken!

Ik ging de studenten voor in mijn filmpje en koos als thema uiteraard voor de natuur. Mijn meegebrachte items waren een dennentakje en een aantal stenen, welke ik opduikelde bij het Zwaneveldsgat. Mijn verhaal, welke in elke expeditie centraal staat, is dat het belangrijk is om de tijd te nemen om goed te kijken naar wat zich voor doet. Dus niet diep in gedachten verzonken door het bos of de natuur banjeren, maar langzaam aan om je heen kijken. Kijk eens naar het reliëf van de boom, de nerven van een blad, de lucht of wat er allemaal op de grond ligt. Dan opeens zie je dingen waar je anders aan voorbij gaat. Ik koos er daarom voor om een oog op een steen te tekenen. De stenen en het groen lopen verder als een rode draad door mijn foto's, aangevuld met een stuk behang welke ik opsier met mijn lijfspreuk; 'Stop and smell the roses'. 

Tot slot maak ik gebruik van de mogelijkheid om twee foto's door elkaar heen te zetten. Ik gebruik hiervoor de plek waar ik mijn dennentakje vond. Daarnaast maak ik nog een beeld van het dennentakje, gefotografeerd tegen een egale zwarte achtergrond. Niet precies in het midden, maar juist wat uit het centrum. Deze regel van derden maakt de foto spannender. De uitleg over de regel van derden, compositie en de dubbele belichting foto's kunnen de studenten allemaal rustig terug lezen op de hand-out en deze technieken moeten ze ook gebruiken in hun opdracht. Aan de slag!


De laatste twee lessen van de week waren op vrijdag en omdat de studenten uit de eerdere lessen (en ik ook!) het zo jammer vonden dat ik er niet in het echt bij was, besloot de school dat ik toch op locatie mocht komen. Wat een leuke afsluiting! Die computer komt me af en toe zo de neusgaten uit, dus deze creatieve plek en het fysieke contact gaf mij een creatieve boost. Ik vond het fantastisch om de studenten om weg te helpen om hun eigen creatieve identiteit te vinden. En anders te leren kijken. We zijn geneigd om een product of object in zijn geheel in het midden te plaatsen. Of teveel in één beeld te willen stoppen. Less is more. Vraag jezelf steeds af waar je de focus op wilt leggen. Maar zij inspireerden mij op hun beurt ook weer. Wat een gave dingen zag ik voorbij komen!

 

Met een hoofd vol nieuwe ideeën rijd ik weer naar huis en bedenk me hoe jammer ik het vind, dat ik al een jaar lang geen expedities heb kunnen organiseren door de Corona pandemie. Op 20 maart zou de eerste weer van start gaan, maar helaas bieden de versoepelingen nog geen perspectief voor groepsexpedities. De workshop Slowdown fotografie in Eext is daarom verplaatst naar zaterdag 3 én 10 april. Daardoor zijn er nog weer wat extra deelnemersplekjes bijgekomen. En nu maar hopen dat deze expedities wel door kunnen gaan!

 

Stop and smell the roses,

Lidia

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.