· 

Antwerpen: te voet, te step en per tram

De kerstboom, versiering en lichtjes welke gezelligheid hadden gebracht afgelopen maand, hadden we in dozen gestopt. Op een fles glühwein na was het decembergevoel vervlogen. Januari en een lockdown... Het is wat het is, maar inspirerend? Nee. Nog één weekend en dan mag de jongste dochter in ieder geval weer naar school. Na drie weken lang bankhangen, omdat een wandeling in het bos echt super saai is, houd ik vast aan dat lichtpuntje. Als de oudste dochter vertelt dat ze met haar vriend nog een weekend naar Antwerpen afreizen, bedenk ik me geen moment; wandelen in Antwerpen is vast vet gaaf!

ANTWERPEN PER TRAM

Het lijkt wel zwarte zaterdag als we België binnenrijden. We zijn niet de enige die een weekend willen ontsnappen aan de lockdown. Stapvoets rijdend komen we op aan op P+R Metropolis. Hier kunnen we de auto gratis parkeren en voor €2,50 p.p. een kaartje kopen voor tram 1 (P+R de Luchtbal). Even later staan we voor de Opera, midden in het centrum. Voor €7,50 heb je een dagpas, waarmee je de hele dag kunt reizen met de tram. Wij besluiten eerst onze rugzakken naar het hotel te brengen. Het Mercure Antwerpen City hotel ligt vlakbij het station en is dus een goede uitvalsbasis om de stad te ontdekken.  

ANTWERPEN TE VOET

Het Centraal Station is zeker een kijkje waard. De monumentale ontvangsthal heeft een koepel op grote hoogte en geeft je even het gevoel alsof je in de middeleeuwen bent beland. Vanaf het station wandel je zo (langs de diamantairs en juweliers) de grote winkelstraat (De Meir) van Antwerpen in, met alle bekende winkelketens. Het overdekte Shopping Stadsfeestzaal is een verrassing tussen alle panden in deze hoofdstraat, met zijn prachtige decor. Aan het einde van de lange winkelstraat kunnen we kiezen om het winkelgebied De Wilde Zee in te duiken of het historisch centrum. Wij kiezen voor het laatste. Hier moet namelijk het oudste, maar ook mooiste steegje van Antwerpen te vinden zijn: de Vlaaikensgang. Na een half uur zoeken en de navigatie vervloekt te hebben, lopen we door het kleine 16e-eeuws steegje. Het lijkt niet op de plaatjes van het internet, maar die zijn dan ook in de zomer gemaakt. Nu is het kaal en dor, totdat ik achter een hek een doorkijkje ontdek naar één van de leuke terrassen. Ondanks de gezellige lampjes en lantaarns is het terras gesloten omdat het regent. Binnen is helaas geen plek meer; te druk. We lopen vedder;-)

Op de Handschoenmarkt, waar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal staat, vinden we nog een plekje in brasserie Hotel O Kathedral. Als we onze biertjes, Fanta en nacho's hebben, proosten we op de gezelligheid. Wat heerlijk om weer even een winkel en bar in te duiken! Maar ook gek; zo'n 30 kilometer verderop zijn alle winkels en horeca gesloten...Dit weekend zijn we voor even struisvogels. We steken ons kop in het zand en paraderen als paradijsvogels door de stad. Op de Grote Markt is het nog volop Kerst. Het stadhuis en de historische gebouwen op dit plein zijn nog in duizenden lichtjes gehuld. Even verderop staat een groot verlicht reuzenrad aan de Schelde. We vragen ons af wat we in het donker van de stad kunnen zien en besluiten onze centjes voor de volgende dag te bewaren. Dan willen we een roadtrip op de elektrische step maken. Als we door het oude centrum teruglopen naar het hotel kunnen we in de Wasbar nog wat eten. De rest van de stad zit helemaal vol. We zijn al lang blij met dit leuke plekje, waar we aan een muur vol plastic wasbolletjes met ledlichtjes erin zitten. Ik merk dat mijn inspiratie weer begint te stromen van deze nieuwe prikkels. Morgen gaan we op zoek naar grafitti!

ANTWERPEN TE STEP

Bij het ontbijt downloaden we de Bird-app, waarmee we straks de steps kunnen ontgrendelen. Op de plattegrond in de app zien we waar de steps staan en lezen we hoe het werkt. Heel simpel; je scant de QR code op de step via de app, koppelt je betalingsgegevens en vult je e-mailadres in. Voila! Eerst bezoeken we nog de Vogelenmarkt in de theaterwijk achter het Stadspark, waaraan ons hotel zich bevind. Elke zondagochtend stallen handelaars hier hun waren uit. Als het vogeltje gevlogen is, besluiten we op de step te stappen. Even een oefenrondje en daar gaan we. We rijden naar Het Zuid, een trendy wijk met musea, conceptstores en hippe horecazaken. Bij de Waterpoort wordt druk gebouwd en dus 'steppen' we door en komen midden in een vreedzame demonstratie terecht voor het moderne gerechtsgebouw van Antwerpen. Even verderop popt een man met baard op, geschilderd op de gevel. Dat is nummer één! Nu op zoek naar het Kopstraatje. Hiervoor moeten we weer terug naar de oude stad. Daar treffen we nog een aantal fraai opgesierde muren aan. Inmiddels zien we dat er meer dan een uur verstreken is op de teller van de steps en besluiten ze neer te zetten op een plein. Daar spotten we nog een kunstwerk van een Oosterse vrouw op de muur. Met de app melden we de steps af en gaan op zoek naar een plek waar ze lekkere koffie hebben.

Op de Vrijdagmarkt duiken we café In de Roscam in. Er hangt een nostalgische sfeer door de authentieke bruine meubels en de rood/wit geblokte tafelkleden op tafel. Klein maar heel fijn. En dus besluiten we er ook een hapje te eten. Uit een piepklein keukentje wordt een overheerlijke rode bietensoep geserveerd met lekker brood. Als we later die middag in het zonnetje door de stad slenteren zien we op onze Fitbit dat we de afgelopen twee dagen meer dan 25000 stappen hebben gemaakt. Het was misschien een gek alternatief voor het bos, maar een fijne afwisseling met de bank. Volgende week duiken we de natuur weer in!

 

Bye,

Lidia

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.