· 

Expeditie Pieterpad | Vorden - Zelhem

De laatste etappe hadden mijn zus en ik eind oktober gelopen. Daarna viel de winter in. Allerlei projecten zorgden ervoor dat het juli was voordat we er erg in hadden. Hoog tijd om af te reizen naar Vorden. Dit duurt tweeënhalf uur met de trein en daarom besluiten we vier dagen door te stappen. Het was een hele puzzel om de goede logeeradressen langs de route te vinden én te boeken. En nu bleek ook nog de eerste week van de zomervakantie te zijn in het midden van het land. Na enkele dagen krijg ik goed bericht via de mail. De B&B's liggen vast; we kunnen gaan!

 

Aan de overkant van het station in Vorden besluiten we eerst een kop koffie te drinken. De eigenaar waarschuwt ons dat er langs deze route naar Zelhem bijna geen horeca te vinden is. We zijn voorbereid en hebben een thermoskan koffie en broodjes ei in de tas. De sanitaire stop op het 'openbaar toilet' is ook eerder regel dan uitzondering.

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden, ook wel bekend als Huis Vorden, is een van de oudste en best bewaarde kastelen in Nederland. Als we door Vorden lopen zien we het in de verte al liggen. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een versterkte woontoren in de 12e eeuw en heeft in de loop der eeuwen verschillende uitbreidingen en renovaties ondergaan.

Het is mogelijk om het kasteel te bezoeken vanaf 11.00 uur. Het is half elf als we voor de deur staan en met een etappe van 20 kilometer voor de boeg besloten wij er niet op te wachten. De buitenkant was ook al erg indrukwekkend! Dus we hebben de informatie er later bij gezocht:


Het kasteel werd in 1315 eigendom van de familie Van Vorden, die het kasteel zijn naam gaf. Na de familie Van Vorden kwam het kasteel in 1405 tot het midden van de 16de eeuw in handen van de familie Hackfort. Door overerving werd daarna de familie Ripperda, een beroemd geslacht uit Groningen, eigenaar van het kasteel. Het eindigde bij de familie van der Borch, die het kasteel in 1956 verkocht. Nadat het Gelders Landschap en de Gemeente Vorden het kasteel in hun bezit hebben gehad, is het in 2004 aangekocht door Karin de Rouw, die het samen met haar man Jos Hoenen tot haar dagelijkse bezigheden rekent om het kasteel te herstellen en behouden voor de toekomst. Naast een rondleiding met audiotour is ook mogelijk om te overnachten of te trouwen op deze fantastische plek.


Onderweg...

Voor de entree van het kasteel treffen we een echtpaar op de fiets. Ze zien ons haspelen met de zelfontspanner en bieden aan een foto van ons te maken. We maken er vriendelijk gebruik van. Als we de telefoon terug krijgen zegt de man heel veel foto's gemaakt te hebben: "Er zal dus vast wel een goede tussen zitten." De man en vrouw vertellen ons dat ze de Acht-Kastelen-route fietsen, een 34 kilometer lange route door de Gelderse Achterhoek. 

In de tuin stuiten we op een monument, liggend op het pad. Het blijken de voetafdrukken van Toos en Bertje te zijn, de bedenksters van het Pieterpad. Het Pieterpad blijkt in 1983 officieel te zijn geopend bij dit kasteel. Ik pak mijn mobiel er weer bij om een foto te maken. Dan zie ik dat het toestel nog op de zelfontspanner staat met een aftelklokje van 10 seconden. We vragen ons lachend af hoe die man foto's van ons heeft gemaakt voor het kasteel. Gelukkig hadden we onze eigen 'haspelfoto' nog!

Onderweg blijkt de markering te ontbreken (of is over het hoofd gezien;-).  Ver voor ons zien we een vrouw met een boekje in de hand. We gaan er klakkeloos vanuit dat ze het Pieterpad loopt en draven als schapen achter haar aan, totdat we erachter komen dat we verkeerd zijn gegaan. Op dat soort momenten biedt de Garmin uitkomst! Als we weer op de route zitten zoeken we een bankje, waar we onze koffie met broodje ei kunnen nuttigen. Het wordt een stalen bank, welke motieven in de achterkant van je benen boort. Later wordt ons duidelijk dat deze bankjes in het hele gebied staan. Ze zitten oncomfortabel. Maar op het einde van de route worden we getrakteerd op kussentjes, gefaciliteerd door de buurtbewoners!


Als we zitten vraag ik mijn zus wat ze van de route vond. "mwhah", zegt ze, "Een beetje saai." Ik ben het met haar eens. Even later naderen we Zelhem en verwachten daar een plein vol gezelligheid aan te treffen. Als we bij De Smoks neerploffen en een biertje willen bestellen zegt de medewerkster dat ze vol zitten. Wij moeten lachen, want er zijn veel tafels onbezet. We vertellen haar dat we voor het diner hebben gereserveerd en vragen haar of dat wel goed komt. Dan blijkt dat we mogen blijven zitten. We proosten op de eerste wandeldag en beraden ons straks bij aankomst in de B&B wat we met het avondeten gaan doen... 

 


Verrassing!

Als we B&B Mooi Zelhem bereiken zijn we blij verrast. Karin verwelkomt ons enthousiast en laat ons haar prachtige onderkomen zien. Het is een vrolijk en modern appartement die van alle gemakken is voorzien. Karin laat niets aan het toeval over en vertelt ons enthousiast over haar grondige aanpak. Later plof ik op de bank, gooi mijn (zware) tas af en doe mijn schoen uit. Het is een fijn vooruitzicht om hier twee nachten te mogen slapen!


"En nu?", vraag ik mijn zus, doelend op het eten. We besluiten naar De Groes te gaan, het eetcafé tegenover De Smoks.  Daar worden we gelukkig erg vriendelijk onthaald en het eten smaakt fantastisch. "Morgen weer?", roep ik enthousiast. Daar gaan we eerst nog een nachtje over slapen! High lights

 

Kasteel Vorden:

De etappe begint bij het imposante Kasteel Vorden, een prachtig gebouw omgeven door een slotgracht en uitgestrekte tuinen. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en is particulier eigendom, maar de tuinen zijn soms toegankelijk voor het publiek.

 

Idyllische boerderijen:
Tijdens de wandeling kom je langs verschillende traditionele Gelderse boerderijen, die het landelijke karakter van de omgeving benadrukken. Het geeft een mooie kijk op het landelijke leven.

Restaurant de Zellerij:
Onderweg ligt Golfclub 't Zelle en is daarmee het enige rustpunt waar wat gegeten en gedronken kan worden. Ze verwelkomen de Pieterpadlopers erg vriendelijk! En er zijn heerlijke (lunch)gerechten te krijgen.

 

Zelhemse Bos:
Tijdens de wandeling kom je door het prachtige Zelhemse Bos. Dit is een uitgestrekt natuurgebied met mooie wandelpaden en een diversiteit aan flora en fauna. Een geweldige plek om even tot rust te komen en te genieten van de natuur.

 

Café De Groes:
Dit café is een populaire plek onder wandelaars en fietsers. Het ligt in het centrum van Zelhem en is een ideale plek om te ontspannen met een drankje op het terras.

Attraverso:
Tegenover eetcafé de Groes kun je bij Pizzeria & Gelateria een heerlijk Italiaans ijsje scoren. Of een pizza natuurlijk, maar wij hadden onze buikjes al vol. LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.