· 

6 do's en don'ts als je naar Kopenhagen gaat

Aan Stockholm had ik al enige jaren geleden mijn hart verloren. De gemoedelijkheid en vriendelijke mensen in deze grote stad vielen me op. Zou dit in Kopenhagen ook zo zijn? Net als Zweden bezoeken we dit land ook tijdens de jaarwisseling. Het is er vroeg donker en alle lichtjes in de stad vrolijken het stadsbeeld op. Gewapend met sjaal, muts, handschoenen en paraplu lopen we vier dagen lang door de stad. In dit blog vertel ik je wat je wel en niet moet doen als je ook plannen hebt om naar Kopenhagen te gaan.

 

DOEN!

 • Lopen door de stad
 • Eten bij RizRaz & 20 gram
 • Bril+klep na toiletbezoek naar beneden doen
 • Runde Taarn beklimmen
 • In een hostel overnachten
 • Op de terugweg een nachtje in Hamburg slapen

NIET DOEN:

 • De Kleine Zeemeermin bezoeken
 • Om 13.00 uur Museum Amalienborg reserveren
 • Bij Joe & the Juice de spicy variant bestellen
 • Fotograferen in vrijstaat Christiana
 • Kijken naar het eurobedrag op prijsstickers
 • Vuurwerk kijken op stadhuisplein

lopen door de stad

Wandelen in Kopenhagen is een leuke ervaring. Het openbaar vervoer is overbodig, aangezien vrijwel alles op loopafstand ligt. Deze charmante stad biedt een schat aan bezienswaardigheden van de iconische Kleine (!) Zeemeermin tot het levendige pretpark Tivoli. Elke hoek onthult een stukje van de rijke geschiedenis en moderne cultuur van de Deense hoofdstad. Terwijl je door de straten slentert, zal je merken dat het aantal stappen op je smartwatch snel oploopt, met gemiddeld zo'n 20.000 stappen per dag. Wandelen in Kopenhagen is niet alleen een middel om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te komen, maar ook om de Deense levensstijl en architectonische pracht te ontdekken.

 

Eten in 20 gram & RizRaz

Specialty Coffee Shop 20 Gram in Kopenhagen staat bekend om de huisgemaakte taart, wafels & sandwiches, met een focus op verse, lokale ingrediënten. Het restaurant onderscheidt zich door zijn vintage inrichting, wat een gezellige sfeer creëert voor gasten. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch of brunch. Een dikke aanrader!

 

Even verderop bevindt zich restaurant RizRaz, dat zich onderscheidt door zijn vegetarische en veganistische aanbod. Met zijn kleurrijk en gezellige atmosfeer biedt RizRaz een breed scala aan plantaardige én vis/vleesgerechten, die zowel verrukkelijk als voedzaam zijn. Het restaurant staat bekend om zijn uitgebreide vegetarisch buffet, welke gecombineerd kan worden met de a la carte kaart. Wij besloten voor de combi te gaan, maar aan het (onbeperkt) buffet heb je eigenlijk meer dan genoeg! RizRaz is een must-visit én betaalbare verrassing in de stad.

 

Bril + klep van de WC naar beneden doen

In Denemarken is het een gebruikelijke en beleefde gewoonte om de bril + klep van het toilet naar beneden te doen bij het verlaten van de kleime ruimte. Dit wordt beschouwd als een teken van beleefdheid en respect voor de mensen die na jou de toiletruimte zullen gebruiken. Door de wc-bril naar beneden te doen, zorgen de Denen ervoor dat de toiletruimte er netjes uitziet voor de volgende gebruiker. Dit draagt bij aan een algemene indruk van reinheid en ordelijkheid. Het is een sociale gewoonte die voortkomt uit het streven naar een gezamenlijk gevoel van welzijn en comfort in gedeelde ruimtes.

 

Runde taarn beklimmen

De Runde Taarn in Kopenhagen is een oude toren die is gebouwd in 1642. Wat deze toren bijzonder maakt, is dat hij geen gewone trap heeft, maar een spiraalvormig pad om naar boven te gaan. In de oude dagen gebruikten ze dit pad om zware telescopen en boeken naar de top van de toren te tillen. De toren was eigenlijk een soort observatorium en bibliotheek. Door deze spiraalvormige gang konden ze grote en zware spullen gemakkelijk omhoog brengen. Tegenwoordig kun je de toren bezoeken en vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad. Het is interessant om te bedenken dat dit pad ooit werd gebruikt voor wetenschappelijke dingen!

In Christiania, een andere wijk in Kopenhagen, staat een kerk waarop je ook een prachtig uitzicht over de stad hebt. Hier hebben ze wel een trap, een speciale nog wel: een wenteltrap die aan de buitenkant van de toren zit. Apart toch?! De kerk heet de Vor Frelsers Kirke, wat de kerk van Onze Verlosser betekent. Het is geen standaard kerk, maar meer een plek waar je ook gewoon even rond kunt lopen en de omgeving kunt bekijken. Leuk voor wie houdt van een beetje anders dan normaal.

 

In een hostel overnachten

Next House is een hostel, gelegen in het hart van Kopenhagen. Het voor ons de eerste keer dat we in een hostel sliepen, maar het was een unieke ervaring. De nette maar compacte kamers, waar de bedden zich in 'caviahokken' bevinden, zorgen voor een gezellige en intieme sfeer. Dit vond onze puber erg fijn, omdat ze hierdoor privacy had. Wat Next House echt bijzonder maakt, is de bruisende ontmoetingsplek beneden, waar reizigers samenkomen en genieten van een levendige sfeer. De gemeenschappelijke ruimte is voorzien van diverse spelletjes, waaronder onze favoriet: het populaire Shuffle-spel. 


Zo werkt het:
De tafel wordt bestrooid met een speciaal soort 'zand' waardoor de pucks goed over de tafel heen schuiven. De goot rond om de tafel maakt dit spel extra uitdagend. De stenen kunnen gemakkelijk over de rand heen vallen waardoor deze niet meer mee tellen. Er zijn maximaal twee teams die om en om pucks naar het einde van de tafel schuiven. Hoe beter je schuift, des te meer punten. Het team dat als eerste 15 punten behaalt, wint.

 


Op de terugweg in nachtje in Hamburg slapen

De reis naar en van Kopenhagen loopt via Hamburg. Wij boekten er een extra nachtje om de highlights in deze stad in Duitsland te ontdekken. De historische haven, genaamd de HafenCity, is een absolute must-visit. Het is een mix van moderne architectuur, musea en leuke restaurants langs de waterkant. Op weg naar de haven liepen wij door Speicherstadt, een buurt vol pakhuizen met rode bakstenen aan het water. Dit is 's werelds grootste magazijncomplex dat op houten palen is gebouwd. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een andere opvallende plek is de wijk St. Pauli. Het is beroemd om de Reeperbahn, de uitgaansstraat van Hamburg met talloze bars, clubs en theaters. Wij bezochten daar het Panoktikum, waar we oog in oog stonden met Trump, Queen Elisabeth en Madonna. 

 

om 13.00 uur tijdslot in het amalienslot reserveren

Een bezoek aan het Amalienborg-paleis in Kopenhagen mag je niet overslaan! Het paleiscomplex, dat bestaat uit vier identieke paleizen rondom een prachtig plein, herbergt het Amalienborg Museum. Hier kunnen bezoekers diep in de koninklijke levens duiken en historische kamers en kunstwerken bewonderen. Wij hadden om 13.00 een tijdslot gereserveerd en misten daardoor het einde van de traditionele wisseling van de wacht. Een dagelijkse ceremonie dat zich tussen 12.00 en 13.00 uur afspeelt op het plein. Gelukkig hebben we nog wat flarden opgepikt, maar ik raad je echt aan om het hele schouwspel te bekijken. Op korte afstand van het Amalienborg-paleis staat de Frederik's Church, beter bekend als de Marmorkirken (Marmeren Kerk). Met zijn indrukwekkende koepel en elegante architectuur is deze protestantse kerk een opvallend herkenningspunt, die ons wat Rooms aandeed.

 


fotograferen in vrijstaat christiana

Vrijstaat Christiania staat bekend om zijn kleurrijke graffiti, alternatieve levensstijl en vrije geest. Gelukkig zagen we de borden die waarschuwen tegen het maken van fotografie/film opnames. De camera brandde in mijn zak! Gelukkig zag ik later dat het voor bepaalde delen in de wijk gold. Toen ik even verderop verschillende soorten hash in de marktkramen zag liggen wist ik waarom. Volgens de Deense politie denken veel toeristen dat ze in de “Vrijstaat Christiania” in Kopenhagen legaal cannabis, marihuana, hasj en andere narcotica kunnen aanschaffen. Dit is absoluut niet het geval. De kopers lopen het risico aangehouden te worden bij het verlaten van Christiania en ter plaatse een hoge boete te moeten betalen. De levensstijl in deze vrijstaat wordt gekenmerkt door een sterk gevoel van gemeenschap en zelfbestuur, waar bewoners samenwerken om beslissingen te nemen en de dagelijkse gang van zaken te beheren. Christiania is een intrigerende plek die je gezien moet hebben, maar je camera in bepaalde gebieden in je zak moet houden.

De zeemeermin bezoeken

Het beeld uit 1913 is geïnspireerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen en toont de zeemeermin die melancholisch uitkijkt over de haven van Kopenhagen. De Kleine Zeemeermin is uitgegroeid tot een belangrijke trekpleister en een nationaal symbool voor Denemarken. Ondanks haar bescheiden formaat van 1,25 meter trekt ze jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Hordes toeristen staan met hun camera om de super(!) Kleine Zeemeermin. Waarom? Het is geen mooie plek en het beeld is veel te klein. Wij hebben het tafereel van een afstand bekeken en zijn toen naar het puntige kerkje gelopen, dat in onze beleving veel mooier was om te zien.

 

kijken naar eurobedrag op prijsstickers

Stroget strekt zich uit als een levendige ader door het stadscentrum van Kopenhagen is staat bekend als de langste autovrije winkelstraat van Europa. Deze bruisende promenade biedt een eclectische mix van boetieks, warenhuizen, internationale en lokale merken. Onze dochter kon hier haar hart ophalen, terwijl ik meer oog had voor de historische gebouwen en kleurrijke etalages. Stroget loopt over in Nyhavn, een pittoreske haven met kleurrijke gevels, historische schepen en levendige restaurants. Als je over een beetje drukt kunt, dan kun je hier genieten van een schilderachtig uitzicht langs het water, een boottocht maken door de grachten of ontspannen op een van de vele terrasjes langs de kade. Misschien tref je net als ons de man met accordion die melancholische klanken ten gehore brengt.

Na een gezellig middagje shoppen worden de prijzen nog eens goed onder de loep genomen. Noa heeft €35, betaald voor een broek. Handig, want dit werd op het prijslabel vermeld. Voor onze veertienjarige was het wikken en wegen, want voor haar is dit veel (kleed)geld. Blijkt na een omrekensom dat 299,- dkk geen 35 euro is, maar 40... Voor jou en mij misschien een overbrugbaarbaar verschil, maar niet als je 5 euro minder kleedgeld te besteden hebt... Vertrouw dus niet op de europrijzen die op het label staan! 

 

Joe & the Juice spicy variant

Joe & the Juice, een trendy en populaire keten, heeft verschillende vestigingen verspreid over Kopenhagen. Het label werd opgericht in 2002 in Kopenhagen door Kaspar Basse, en staat bekend om zijn eigentijdse inrichting en energieke sfeer. 

 

Op de menukaart van Joe & the Juice staan verschillende sapcombinaties met namen zoals Iron Man, Go Away Doc en Pick Me Up. Ik vroeg aan de Juice-barista welk sapje hij mij zou adviseren. "The spicy one!", riep hij me toe. Daar was geen speld tussen te krijgen, dus die werd het. Na de eerste slok stond ik in brand. Er waren allerlei kruiden ingegooid die ik niet vond matchen met de sinasappelsap, bah! 's Avonds had ik nog oprispingen die me weer aan de smaak herinnerde. Noa had een zoete variant die ze overigens heel lekker vond. 

 

Naar het vuurwerk kijken op het raadhuisplein

Oudjaarsavond in Kopenhagen brengt een magische en feestelijke sfeer met zich mee, ondanks de lichte regen waar we in stonden. Het vuurwerk in Kopenhagen is niet alleen een visueel spektakel, maar ook een auditieve ervaring, met knallende geluiden. Wij waren van plan om tijdens de jaarwisseling naar het Stadhuisplein te gaan, maar zijn geswitcht van plan. Eerder die avond werden we daar al getrakteerd op een pre-vuurwerk spektakel en konden de vingers niet uit onze oren houden. Het galmt daar enorm! We besluiten de jaarwisseling langs de waterkant in te luiden. We worden getrakteerd op een kleurrijk schouwspel, zonder oorverdovend kabel. De skyline was sprookjesachtig en zoveel mooier dan het vuurwerk bij ons in de straat. Ook in Stockholm vierden we een aantal jaren geleden oud en nieuw. De gemoedelijkheid van de Scandinaviërs is echt opvallend tijdens dit feest. Dus rest ons dus niets anders dan volgend jaar de jaarwisseling in Oslo te vieren :-)


Ben je nog niet uitgekeken? Via mijn Instagramstories (highlight Onderweg) kun je nog meer foto's en video's bekijken! 

 Reactie schrijven

Commentaren: 0

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.