Ontdekken wat je nog niet wist

Vraag jij jezelf weleens af waarvoor je je bed uitkomt? Met de herfst in aantocht kan dat al lastig genoeg zijn als het 's ochtends donker en koud is, laat staan als je met tegenzin naar je werk gaat, je het leven een sleur vindt of veel problemen ervaart. En ook al spring je aan het begin van de dag fluitend je bed uit, betekent dit dan dat het goed is zoals het is? We staan er vaak niet bij stil, totdat er iets begint te knagen of we ons echt ziek gaan voelen. En dan moet de dokter, de fysio, pillen of eten ons beter doen voelen. Door preventief op reis te gaan, op zoek naar je levensmissie, krijg je energie, ook als tegenzit.  Het antwoord komt vaak boven drijven als je stilstaat en ontdekt wat je jezelf te vertellen hebt.

Na de vakantie merken we op hoe snel onze agenda volstroomt en dat we, ondanks ons goede voornemen die vakantiemodus vast te houden, toch alweer in de tredmolen lopen. Voor velen is structuur in een dag fijn, zoals vaste schooltijden, sport- en werkdagen. Maar wat als er (te)veel afspraken in je agenda staan? 
Af en toe wat stress in drukke periodes kan ons lichaam prima aan. Deze spanning zorgt ook voor de juiste focus als je voor een belangrijke uitdaging staat, zoals een wedstrijd, examen of als je een praatje voor een groep mensen moet houden. Als ons lichaam deze stresspieken ervaart, dan is het zaak om deze wel te compenseren door tijdig en frequent te ontladen. Sta jij er weleens bij stil hoe jij het beste ontspant?

Me-time
Ik vind het heerlijk om momentjes voor mezelf te hebben, om te fotograferen, schrijven, te sporten of gewoon te mijmeren. En als ik dan het gevoel van tijd kwijtraak unplug ik op mijn best! In tijden dat ik het druk heb stap ik vaak in de valkuil dat ik mijn kostbare tijd nuttig moet besteden. En dus prop ik steeds meer in één dag. Als ik deze overload niet compenseer met momentjes voor mezelf, dan merk ik dat ik kortaf ben, slechter slaap en van het één in het ander hol, zonder iets af te maken. Het lichaam begint dus signalen af te geven. Gelukkig (h)erken ik deze (nu) en neem dan gas terug. Maar mocht je lekker doorstomen, dan is je cortisolniveau continue te hoog. Het gevolg is dat je constant in de 'vecht en vlucht' stand staat. Op een bepaald moment is het lichaam niet meer in staat om de grote hoeveelheden cortisol aan te maken door bijnieruitputting en is de kans groot dat je instort. Een burnout dus.

Cortisol, het stresshormoon
Een te hoog cortisol wordt een steeds groter probleem, omdat onze levens steeds stressvoller worden. Mensen leggen elkaar heel veel druk op. En als je eenmaal in de vicieuze cirkel zit, is het lastig om eruit te komen. Want het hoge cortisolniveau zorgt ervoor dat je door slaapgebrek, eventuele ziekten en andere klachten steeds moeilijker aan je verplichtingen kunt voldoen, wat weer leidt tot meer stress. De stress zorgt weer voor een hoger cortisolniveau, waardoor je volledig uit balans raakt. De gevolgen van een te hoog cortisolniveau liegen er niet om:

 • Slaapproblemen
 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Depressie
 • Onderdrukking van het immuunsysteem
 • Uitputting
 • Afspraak van spieren
 • Overgewicht
 • Hart en vaat ziekten
 • Suikerziekte
 • Veroudering
 • Darmklachten

Hoe zorg je voor een lager en dus gezonder niveau van het cortisolhormoon?

 • Gematigd sporten
  Intensief sporten zorgt juist weer voor de aanmaak van cortisol
 • Lachen en plezier maken
  Hierdoor komen hormonen vrij die zorgen voor een vermindering van de aanmaak van cortisol
 • Muziek
  Activeert een groot gedeelte van de hersenen, wat ervoor zorgt dat de capaciteit om informatie te verwerken toeneemt
 • Voeding
  Extreme schommelingen in het bloedsuikerpijl zorgen voor stress en dus verhoogde aanmaak
 • Ontspanningsoefeningen
  Remmen de aanmaak af
 • Sociale activiteiten
  Neemt de aandacht even af van de stress

Travel & Grow
Mijn eigen ervaringen en die van mensen uit mijn omgeving maakten dat ik me steeds meer ging verdiepen in de werking van stress. Maar nog belangrijker, om preventief met stress om te gaan. Steeds meer jonge mensen worden getroffen door een burnout en dat is lang niet altijd werkgerelateerd. 1 op de 3 jongeren (16-24 jaar) maakt zich zorgen over burnout! In de leeftijdsgroep 25-35 ervaren 16% burnoutklachten. Gelukkig zijn steeds meer werkgevers zich ervan bewust, dat een gezonde medewerker veel goedkoper is dan een medewerker die ziek is of niet op zijn of haar plek zit. En dus investeren meer en meer organisaties in het welzijn van hun personeel. Zij kijken naar de kwaliteiten, vaardigheden en competenties van de medewerkers en maken hier gebruik van, in plaats van hen andere skills aan te willen leren. Ze geven het personeel eigen verantwoordelijkheden over werktijden en tempo. En zorgen dat hun mensen letterlijk en figuurlijk in beweging komen door te sporten, een gezonde levensstijl te onderhouden en in persoonlijke ontwikkeling investeren. 

'Who do you wanna B?'
Ik blijf het bijzonder vinden; onze auto brengen we wel ieder jaar naar de garage voor een beurt, maar de motor in ons eigen lichaam laten we zomaar oververhitten... Zo ontstonden de Hoe Vedder WANNA B's: de APK voor de mens! 'Unpluggen' in de natuur of een andere plek, die past bij de activiteit, om stil te staan bij wat je jezelf te vertellen hebt. Lichamelijke en mentale ontwikkeling draagt bij aan ons geluksgevoel en gezondheid. Vertragen en bewegen in de natuur heeft een gunstig effect bij angst, stress en depressie én verbetert de hersenfunctie, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën. Niet inzoomen op problemen, maar kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn, met een realistisch doel voor ogen. De WANNA B's helpen je het beste uit je leven en werk te halen. We missen vaak de balans tussen in- en ontspanning, waardoor stress, angst en onzekerheid op de loer liggen. Door je zelfbewustzijn te vergroten, uit de waan van de dag te stappen en in beweging te komen, ontstaat er ruimte in je hoofd en kun je de keuzes maken die het beste bij jou passen. Als je doet wat je wilt, kan je het ook!

WIN 

Om jou een Travel & Grow gevoel te geven, mag ik een wereldkaart weggeven van 120 x 80 centimeter t.w.v. € 119,95. Je kunt de waardebon besteden bij www.wereldkaarten.nl, waar je kunt kiezen uit meer dan 100 verschillende designs. De meeste ontwerpen zijn exclusief en dus nergens anders verkrijgbaar.

 

Een wereldkaart kan op verschillende materialen afgedrukt worden. Denk bijvoorbeeld aan canvas, hout, poster, aluminium of plexiglas. Elk van deze materialen heeft een eigen karakter. Naast verschillende materialen zijn er ook veel verschillende soorten wereldkaarten waaruit je kunt kiezen. Een van die soorten is de historische wereldkaart. Deze kaart heeft een uniek vintage uiterlijk. Daarnaast kun je kiezen voor een trendy wereldkaart. Bij een trendy wereldkaart kun je aparte designs verwachten. Een kaart met stippenpatroon of een waterverf wereldkaart bijvoorbeeld.  Bij trendy wereldkaarten gaat het om het ontwerp, niet om de informatie. Lijkt het jou toch leuker om een geografische kaart aan de muur te hebben waarop de ligging van elk land duidelijk is weergegeven? Kies dan voor een normale wereldkaart met landnamen en hoofdsteden of stadskaarten die jouw favoriete stad hip en gedetailleerd weergeeft.

Wat moet je doen?
Deel een foto uit dit blog op je Facebookpagina of Instagram, tag @hoevedder en @wereldkaarten.nl hierin en laat weten waarom jij de wereldkaart wilt winnen. Zorg ervoor dat je bericht openbaar is. Op mijn verjaardag op 2 oktober trakteer ik en laat ik weten wie de winnaar is.


Mijn tip, als jij de winnaar bent? Hang deze wereldkaart op een mooie plek en sta er regelmatig even bij stil. Droom, mijmer...en ontdek je volgende bestemming! Een ontdekkingsreis, een persoonlijke reis of een fysieke reis...de eindbestemming is altijd onbekend, onderweg gebeurt het.

 

Explore the unknown,

Lidia

Reactie schrijven

Commentaren: 0

LIDIA VEDDER

Telefoon: 06 146 477 82
E-mail: info@hoevedder.nl

 

KVK 57162778

 

Laat je waardering achter of lees wat anderen van Hoe Vedder vinden.

 

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

 VISIE

Een kiekje is zomaar een foto. Holle woorden zijn zonder inhoud. Storytelling & -styling geven verhalen vorm.